Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2022 17:46
Čas čtení 0:55
Tereza Šnajdrová

Dnes se slaví Ručníkový den. Popisujeme, odkud se tento svátek vzal a jaký je jeho význam

Dnes se slaví Ručníkový den. Popisujeme, odkud se tento svátek vzal a jaký je jeho význam
Zdroj: Unsplash/Michael Dagonakis/volně k použtí
NEWS
Uložit Uložené

Lidé z celého světa dnes slaví Ručníkový den. Připomínají si tak památku zesnulého spisovatele Douglase Adamse, autora knihy Stopařův průvodce po Galaxii.

Dne 25. května se slaví Ručníkový den, jehož prostřednictvím si lidé z celého světa připomínají památku zesnulého spisovatele Douglase Adamse, autora knihy Stopařův průvodce po Galaxii. Neobvyklý svátek neslaví pouze fanoušci sci-fi, ale také mnohé celebrity. Pokud se tedy chystáš vyrazit ven, nezapomeň si s sebou vzít i ručník. 

Doporučeno
Do boje o Hrad vstupuje další člověk: Soukromý ombudsman Jiří Kotáb Do boje o Hrad vstupuje další člověk: Soukromý ombudsman Jiří Kotáb 25. května 2022 16:23

Ručníkový den je neformální mezinárodní svátek, který se slaví už od roku 2001. Má uctívat památku zesnulého spisovatele Douglase Adamse, autora knihy Stopařův průvodce po Galaxii, který právě v této knize vypíchl ručník jako velmi praktickou věc.

„Můžete se do něj například zabalit, aby vám nebyla zima, když poskakujete napříč chladnými měsíci planety Jaglan Beta. Můžete na něm ležet na zářivých, mramorovým pískem vystlaných plážích Santraginu V. (...) Můžete na něm spát pod hvězdami, jež tak rudě září na planetě pouští, Kakrafúnu. Můžete ho použít jako plachtu, až poplujete na maličkém voru po proudu drsné řeky Moth, můžete ho namočit pro boj zblízka nebo si jím zahalit hlavu. (...) Když jste v úzkých, můžete jím signalizovat o pomoc. No, a samozřejmě se jím také můžete utřít, pokud vám po tom všem ještě připadá dost čistý,“ píše se ve Stopařově průvodci po Galaxii.

V roce 2010 se příznivci Ručníkového dne dokonce snažili přemluvit Google, aby svátek připomínal ve svém vyhledávači, ale bohužel neuspěli. Neobvyklý svátek přitom slaví nejen milovníci sci-fi, ale také mnohé celebrity či lidé, kterým přijde nošení ručníku v ulicích milé a úsměvné. 

Domů
Sdílet
Diskuse