Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2022 8:43
Čas čtení 1:08
Tereza Šnajdrová

Nový průzkum: Volby by vyhrálo ANO, druhá je ODS. TOP 09 by se do Sněmovny nedostala

Nový průzkum: Volby by vyhrálo ANO, druhá je ODS. TOP 09 by se do Sněmovny nedostala
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek
NEWS VOLEBNÍ PRŮZKUMY ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Nový volební průzkum agentury Median ukazuje, že pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v květnu 2022, s převahou by je vyhrálo hnutí ANO. Strana TOP 09, která je součástí vládnoucí koalice SPOLU, by se do Sněmovny nedostala.

Made with Flourish

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v květnu tohoto roku, s převahou by v nich zvítězilo hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše. Podle průzkumu agentury Median by získalo 28,5 % hlasů. Druhá by skončila ODS, kterou by volilo 16,5 % respondentů, a třetí příčku by obsadilo hnutí SPD se ziskem 11,5 % hlasů. Strana TOP 09 by se do Sněmovny nedostala.

Doporučeno
Danuše Nerudová: Zasloužíme si mít civilního prezidenta, který se nezavírá na Hradě jako ve slonovinové věži (Rozhovor) Danuše Nerudová: Zasloužíme si mít civilního prezidenta, který se nezavírá na Hradě jako ve slonovinové věži (Rozhovor) 29. května 2022 7:00

V květnu by k volbám přišlo 61,5 % respondentů a dalších 14 % by jich o účasti přemýšlelo. Až 28,5 % voličů by pak svůj hlas vhodilo hnutí ANO, které by s velkou převahou ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězilo. Hnutí ANO má největší podporu u voličů ve věku 65 let a více a nejvíce pro něj hlasují absolventi středních škol bez maturity.

Druhá by skončila strana ODS, pro kterou by hlasovalo 16,5 % voličů. Občanské demokraty nejvíce volí podnikatelé a vysokoškoláci. Třetí příčku by pak obsadilo hnutí SPD se ziskem 11,5 % hlasů.

Do Sněmovny by se dostali i Piráti s 9 % hlasů, Starostové a nezávislí, pro které by hlasovalo 8,5 % respondentů, a s 5,5 % by se vrátila ČSSD. Strana TOP 09, která je součástí vládnoucí koalice SPOLU, by skončila před branami Sněmovny, stejně jako KDU-ČSL nebo komunisté. 

Metodologie předvolebního výzkumu agentury Median
> Vzorek byl složen z 1018 respondentů ve věku 18 a více let.
> Použit byl kvótní výběr v náhodně vybraných oblastech ČR.
> Sběr dat probíhal od 1. května 2022 do 2. června 2022.
> Výzkum byl realizován osobním dotazováním vyškolenými tazateli s využitím laptopů (CAPI) a dotazováním nezastižitelných skupin online (CAWI).
Domů
Sdílet
Diskuse