Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2022 17:22
Čas čtení 0:45
Tereza Patočková

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s Diag Human za 15,5 miliardy korun. Vláda se odvolá

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s Diag Human za 15,5 miliardy korun. Vláda se odvolá
Zdroj: Pexels/Sora Shimazi/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Stát informaci potvrdil a uvedl, že se proti verdiktu odvolá.

V mezinárodní arbitráži bylo rozhodnuto, že Česko musí firmě Diag Human zaplatit zhruba 15,5 miliardy korun. Z toho 12 miliard korun činí pouze úroky z prodlení. Arbitráž, v níž trojice rozhodců řešila celkový přístup českého státu ve sporech s firmou Josefa Šťávy a to, zda Česko neporušilo česko-švýcarské smlouvy o ochraně investic, trvala pět let. Informoval o tom portál HlídacíPes.org. Stát serveru informaci potvrdil a uvedl, že se proti verdiktu odvolá.


Dle portálu na finále arbitráže mezi Českou republikou jako první upozornil odborný magazín Investment Arbitration Reporter„Tribunál nyní vydal své rozhodnutí a žalobce se svými nároky částečně uspěl,“ uvedl minulý týden server. Dle zjištění portálu HlídacíPes.org má rozhodčí nález datum 18. května 2022, kdy byl také odeslán oběma stranám sporu.

Arbitráž je provázána s obchodní arbitráží, kterou vedl Diag Human proti ministerstvu zdravotnictví již od 90. let. V roce 2008 v ní rozhodčí tribunál přiznal Diag Human náhradu škody zhruba osm miliard korun.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Česko s výsledkem nesouhlasilo a přezkumný rozhodčí senát v roce 2014 rozhodl, že nález z roku 2008 postrádal právní účinky. Následně v roce 2017 Diag Human zahájil proti Česku arbitráž na základě česko-švýcarské smlouvy o ochraně investic.

Domů
Sdílet
Diskuse