Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2022 13:27
Čas čtení 1:21
Adéla Ježková

Lidé, kteří prodělali covid v první vlně, nejsou imunní vůči omikronu, ukazuje výzkum

Lidé, kteří prodělali covid v první vlně, nejsou imunní vůči omikronu, ukazuje výzkum
Zdroj: TASR/Roman Hanc
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Studie provedená na trojnásobně očkovaných lidech uvádí, že u lidí, kteří se během první vlny pandemie nakazili covidem-19, se imunitní odpověď nezvýší, pokud se následně nakazí variantou omikron.

Odborníci ve studii, která byla publikována v odborném časopise Science, tvrdí, že tři dávky vakcíny proti covidu-19 sice pomáhají chránit osoby před závažnými následky omikronu, ale předchozí infekce mohou ovlivnit jejich imunitní odpověď. Zjištění mohou pomoci vysvětlit, proč byly reinfekce v krátkém časovém období tak četné.

Termínem imunitní reakce či imunitní odpověď se míní souhrn procesů, kterými tělo reaguje na setkání s antigeny.

„Pokud jste se nakazili během první vlny, neposílilo to vaši imunitní odpověď, jestli jste se následně nakazili variantou omikron,“ uvedla spoluautorka studie, profesorka Rosemary Boyton z Imperial College London pro server The Guardian. Výzkumníci uvedli, že toto zjištění bylo překvapivé, protože se obvykle předpokládalo, že předchozí infekce, dokonce i jinou variantou, působí na posílení imunitní odpovědi jedince.

Vědci sledovali od března 2020 do ledna 2022 zkušenosti s očkováním a infekcí 731 zdravotnických pracovníků z Velké Británie, kteří byli očkováni třikrát. Následně použili vzorky krve odebrané účastníkům v týdnech po třetí dávce vakcíny, aby prozkoumali jejich protilátky a reakce T-buněk (které disponují důležitými imunitními funkcemi) vůči variantě omikron, BA.1. Výsledky naznačují, že bez ohledu na předchozí infekční historii účastníků byly několik týdnů po třetím vpichu covidu-19 jejich hladiny T-buněk proti proteinům omikron slabé, zatímco hladiny protilátek proti proteinům omikron byly nižší než proti jiným variantám.

Doporučeno
Děti narozené během pandemie koronaviru zaostaly ve vývoji, ukazuje nová studie Děti narozené během pandemie koronaviru zaostaly ve vývoji, ukazuje nová studie 13. června 2022 19:33

Tým vědců rovněž zjistil, že infekce omikronem neposkytuje příliš velkou ochranu proti opětovnému nakažení touto variantou. „Když se v zemi (ve Velké Británii – pozn. red.) začal šířit omikron, lidé stále říkali, že je to v pořádku, že to zlepší imunitu lidí. My říkáme, že to není dobrý posilovač imunity,“ dodala Boyton. Výzkum naopak prokázal, že infekce omikronem zvyšuje ochranu proti budoucí infekci jinými variantami. 

Další spoluautor studie, profesor Danny Altmann, uvedl, že i když přetrvávající nízký počet hospitalizací a úmrtí na covid-19 ve Spojeném království – navzdory vysoké míře infekce – naznačuje, že očkování nadále poskytuje ochranu před úmrtím a závažným onemocněním, zjištění by mohla být důležitá pro vývoj nových vakcín. „Nezískáváme stádní imunitu, nevytváříme si ochrannou imunitu proti omikronu. Takže nám hrozí, že se z infekcí, reinfekcí a infekcí po očkování nedostaneme na druhý konec,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse