Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. června 2022 9:08
Čas čtení 1:22
Vojtěch Vanda

Česko o víkendu zasáhne vlna veder. Místy teplota vystoupá ke 35 °C

Česko o víkendu zasáhne vlna veder. Místy teplota vystoupá ke 35 °C
Zdroj: Unsplash/Tandem X Visuals
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Do České republiky přichází léto. Podle poslední předpovědi nás třetí červnový víkend čekají tropy.

Česko čeká velmi teplý víkend. Podle poslední předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) teploty dosáhnou tropických výšek, v některých regionech až 35 °C. Ústav kvůli tomu také vydal výstrahu před požáry, které platí již od čtvrtka do odvolání na území západních a středních Čech včetně Prahy.

Doporučeno
Střelec v americké Alabamě zabil v kostele dvě osoby a jednu zranil Střelec v americké Alabamě zabil v kostele dvě osoby a jednu zranil 17. června 2022 7:55

Teplo bude už v pátek, kdy meteorologové počítají s maximální denní teplotou 23 až 27 °C s tím, že přes den bude polojasno a k večeru začne přibývat oblačnost. V sobotu však již přijde tropická teplota 30 °C, celý den by mělo být jasno a vítr mírný, což vybízí k návštěvě koupaliště nebo výletu k vodě. 

Nedělní počasí bude ještě teplejší. Nejnižší noční teploty dosáhnou 19 až 15 °C, nejvyšší denní až 33 °C. V Čechách může teplota vystoupat až ke 35 °C. Celý den bude vanout mírný vítr, nicméně k večeru bude od severozápadu přibývat oblačnost a zejména sem mohou přijít i přeháňky, nebo dokonce silné bouřky.

Varování před požáry

S velkým horkem jde ruku v ruce i velké sucho, kvůli němuž mohou vznikat požáry. A před nimi právě meteorologové varují. Od čtvrtka je v platnosti nízký stupeň nebezpečí před požáry, jenž byl vydán pro Prahu, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj a Českou Lípu a Nový Bor v Libereckém kraji.

Doporučeno
Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům 14. července 2023 12:30

Proto meteorologové informují o opatřeních, které je dobré během podobného počasí dodržovat. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Je nutné nerozdělávat oheň v přírodě, a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně,“ uvedli.

„Lidé by se měli řídit místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány, a dbát na úsporné hospodaření s vodou,“ dodali.

Domů
Sdílet
Diskuse