Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2022 18:12
Čas čtení 1:34
Tímea Krauszová

„Období nebezpečí“ jako nový název pro léto. Stává se nejsmrtelnější částí roku

„Období nebezpečí“ jako nový název pro léto. Stává se nejsmrtelnější částí roku
Zdroj: TASR/AP/Salvatore Cavalli
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci chtějí novým označením upozornit na to, že je v našich silách zvrátit ty nejhorší scénáře.

Časy se mění. Po staletí, kdy bylo strádání spojeno spíše se zimními měsíci, se i v našich končinách začínáme obávat spíše dnů, kdy teplota stoupá. Někteří vědci dokonce začínají mluvit o novém ročním období: podle Wired mu místo léta říkají období nebezpečí. Označují tím období od května do října, které již několik let po sobě charakterizuje extrémní počasí ve Spojených státech.

Příliš horká léta

Nový název pro léto, v angličtině danger season, používá ve své kampani Unie znepokojených vědců (Union of Concerned Scientists). Jedná se o dost dlouhé období, od května až do října, které v USA doprovází množství přírodních katastrof. Během těchto měsíců si sice lidé stále užívají pláží a bazénů, ale rok od roku přibývá i těch, jež skolí úpal a přehřátí, kteří musí utíkat před požárem, dýchají zakouřený vzduch a zabedňují svá bydliště ve snaze ochránit se před přicházejícími hurikány.

Doporučeno
Aktivistka Klára Bělíčková: Byla jsem dítě, které vyrostlo na stromě. S klimatickou krizí se budím i usínám Aktivistka Klára Bělíčková: Byla jsem dítě, které vyrostlo na stromě. S klimatickou krizí se budím i usínám 6. června 2022 13:00

Na jižní polokouli je toto „období nebezpečí“ od prosince do února. V té době se dostávají zpod kontroly požáry v Austrálii.

I letos vědci předpovídají horečné léto s mnoha přírodními katastrofami. Extrémní teploty, které na životech ohrožují lidi a zvířata, rovněž přispívají k období sucha a zapříčiňují neustálé požáry a další problémy. Vědci mají zřejmě v něčem pravdu, léto se i podle dostupných dat stává stále smrtelnějším obdobím.

V USA každoročně umře pro extrémní teploty stále více lidí (v průměru je jich více, než je obětí jiných extrémních podmínek). Problémem je nedostatečný přístup ke klimatizaci (mnozí senioři ji doma nemají), jakož i sportovní tréninky mladých lidí. Všechny americké státy letos čekají velmi vysoké teploty a očekává se také výpadek elektřiny pro přetížení sítě. Důvodem je ochlazování i zavlažování.

Doporučeno
Reportáž: Kdo jsou studenti a studentky, kteří v Praze stávkovali za klima? Reportáž: Kdo jsou studenti a studentky, kteří v Praze stávkovali za klima? 17. června 2022 20:00

Spolek vědců v kampani argumentuje, že nový název pro léto vymysleli, protože už není čas zjemňovat řeči o klimatické krizi. „Před 10–15 lety, když jsme o těchto věcech mluvili, jsme nechtěli lidi vystrašit,“ říká pro Wired Rachel Cleetus, strategická ředitelka spolku. Říká, že původně vědci chtěli, aby lidé porozuměli tomu, co se jim snaží říct, a chápali, co to pro jejich budoucnost znamená. To se ovšem neděje. „A teď se bojíme, jsme vyděšení z toho, co jsme už stihli vypustit do světa.“

 

Nebezpečná roční období (tedy léta) se navíc budou prodlužovat. To podle vědců musí být pro vlády i firmy důvodem jednat a chránit lidi. Vědci chtějí, aby byla zavedena národní strategie pro zvládání přírodních katastrof a také pravidla, která by chránila lidi.

Domů
Sdílet
Diskuse