Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2022 15:05
Čas čtení 1:17
Ilona Hobzová

ŽIVĚ: Kamera sleduje čapí hnízdo Mladé Buky, nedávno se vylíhla nová mláďata

ŽIVĚ: Kamera sleduje čapí hnízdo Mladé Buky, nedávno se vylíhla nová mláďata
Zdroj: YouTube/Jiří Zeman
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Na svět vykoukla čápata Myšpulín, Bobík, Fifinka a Pinďa.

Kamery jsou podle České ornitologické společnosti neocenitelným pomocníkem při sledování průběhu hnízdění čápů. Jsou ideálním pomocníkem pro určení toho, kdy došlo ke snesení vajec, kdy se vyklubala nová mláďata a dalších podrobností čapího hnízdění. V České republice je takových kamer více než dvacet. Jedním z nejpopulárnějších hnízd, jehož dění lidé rádi sledují, se nachází v Mladých Bucích.

Stejný samec a nová mláďata

Dění v čapím hnízdě Mladé Buky lidé živě sledují už několik měsíců. Hlavním důvodem je osud čapího samce Bukáčka. Ten v loňském roce zůstal sám se třemi čapími mláďaty. Samici potkal smutný osud, když uhynula na drátech elektrického vedení. Čapí samec tak zůstal na mláďata se jmény Pankrác, Servác a Bonifác sám. Místní obyvatelé, kterým nebyl jejich osud lhostejný, pomohli Bukáčkovi obstarat krmení pro trojici mláďat. 

Před zimou odletěl do teplých krajin nakonec jen Bukáček s Pankrácem a Servácem. Jiří Zeman, jeden z mužů, který se o tamní čápy stará nejvíce, ve facebookové skupině oznámil, že Bonifác nepřežil. Protože přeživší čápi nebyli vybavení čipem, jejich další cestu nebylo možné dále sledovat.

V současné době je ale v čapím hnízdě Mladé Buky znovu živo. Opět se o to postaral Bukáček se samicí Betynkou, kteří přivítali na konci letošního května pět nových mláďat. Nakonec zůstala čtyři z nich, která dostala jména po oblíbených komiksových hrdinech Čtyřlístku, tedy Myšpulín, Pinďa, Bobík a Fifinka. 

Doporučeno
Kočky nepoužívají šantu jen jako drogu. Vědci odhalili další benefity Kočky nepoužívají šantu jen jako drogu. Vědci odhalili další benefity 20. června 2022 12:09

Lidé mohli během živého vysílání sledovat klubání čapích mláďat i jejich kroužkování. Sledování živého vysílání a celkového osudu čapí rodiny z Mladých Buků je nesmírně populární i ve facebookové skupině, která čítá více než dvanáct tisíc členů. Ti mezi sebou sdílejí informace o čápech i jejich fotky. 

Program České ornitologické společnosti Čapí hnízda počátky v roce 2014, kdy byl čáp bílý spolu s čápem černým vyhlášen Ptákem roku. Od té doby se do mapování čapích hnízd zapojuje i široká veřejnost. Za poslední rok evidovala společnost celkem 1539 čapích hnízd, jejich statistiky může sledovat i díky 840 dobrovolníkům, kteří se do programu zapojili.

Domů
Sdílet
Diskuse