Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2022 19:45
Čas čtení 1:03
Adéla Ježková

Zlatokop v Kanadě objevil unikátně zachovalou mumii mamutího mláděte

Zlatokop v Kanadě objevil unikátně zachovalou mumii mamutího mláděte
Zdroj: University of Calgary/Dan Shugar
NEWS KANADA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Paleontolog nález komentoval jako jedno z nejúžasnějších mumifikovaných zvířat z doby ledové, které kdy bylo na světě objeveno.

Samičí mládě má dokonale zachovalé nehty na nohou, kůži, trup i prameny chlupů – a to navzdory tomu, že zemřelo asi před 30 000 lety. „Je to tak blízko setkání s živým mamutem, jak jen je to možné,“ komentuje objev Michael Platt z University of Calgary. Mládě nalezl mladý kanadský zlatokop na zlatých polích Klondike na území Trʼondëk Hwëchʼin.

Doporučeno
Na Floridě našli nejtěžší samici krajty v historii. V žaludku měla jelení kopyta, vědci našli i 122 vajíček Na Floridě našli nejtěžší samici krajty v historii. V žaludku měla jelení kopyta, vědci našli i 122 vajíček 25. června 2022 8:08

Starší obyvatelé kmene Trʼondëk Hwëchʼin pojmenovali mamuta Nun cho ga, což v jazyce hän znamená „velké mládě“. Náčelnice Roberta Joseph uvedla, že se budou snažit s ostatky naložit způsobem, který ctí tradice, kulturu a zákony, a dodala, že Nun cho ga „se rozhodla zjevit nám všem“.

mamuti mlade mamut
Zdroj: University of Calgary/Dan Shugar

Předpokládá se, že v době smrti bylo mláděti něco málo přes jeden měsíc. Badatelé našli v žaludku mamutí samičky kousek trávy, poslední chvíle života tak pravděpodobně strávila na pastvě. Její téměř dokonale zachovalý stav naznačuje, že mohla skončit uvězněná v bahně, než skončila zmrzlá v permafrostu během doby ledové. Měří 140 centimetrů, je tedy o něco delší než jediné další celé mládě mamuta srstnatého objevené na Sibiři v roce 2007.

„Jako paleontolog zabývající se dobou ledovou jsem celý život snil o tom, že se setkám tváří v tvář se skutečným mamutem. Tento sen se mi dnes splnil. Nun cho ga je nádherná a patří k nejúžasnějším mumifikovaným zvířatům z doby ledové, která kdy byla na světě objevena. Těším se, až ji poznám blíž,“ komentoval objev paleontolog Grant Zazula.

Nun cho ga je zdaleka nejzachovalejší mumifikovaný mamut srstnatý, který byl kdy v Severní Americe nalezen. Částečná mumie mamutího mláděte, pojmenovaného Effie, byla nalezena v roce 1948 ve zlatém dole ve vnitrozemí Aljašky.

Domů
Sdílet
Diskuse