Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2022 11:30
Čas čtení 2:54
Martin Adam Pavlík

PLAYLIST TÝDNE: Taneční pop-rock od Imagine Dragons, pouliční rap od The Gamea i experimentální delikatesa pro náročné

PLAYLIST TÝDNE: Taneční pop-rock od Imagine Dragons, pouliční rap od The Gamea i experimentální delikatesa pro náročné
Zdroj: Getty Images/Sergione Infuso/Corbis
HUDBA
Uložit Uložené

Zjisti, jaká nová hudba tento týden vyšla a stojí za poslechnutí.

Červen bohatý na dobrou hudbu končí, proto je čas na krátkou rekapitulaci. Pokud jsi nezachytil naše předchozí tipy, rádi ti znovu připomeneme, k čemu je třeba se vrátit a co stojí za to objevovat. Teprve minulý týden se vrátily po neuvěřitelných třinácti letech ve velkém stylu nahrávkou Closure/Continuation legendy progresivního rocku Porcupine Tree v čele se Stevenem Wilsonem.

Nový singl Patient Number 9 představil také Ozzy Osbourne a ohlásil zároveň stejnojmenné album. Údernou skladbu Generation Cancellation vydala také ruská kapela Little Big, přičemž ohlásila, že utekla z Ruska do Spojených států z důvodu invaze na Ukrajinu.

Tento měsíc dobře pochodili i milovníci rapu, protože s novinkami přišli Post Malone, Logic, který měl na albu až 30 skladeb, či Drake. Ten bez jakékoli propagace vydal album Honestly, Nevermind. Singlem More Than Life se připomněl i Machine Gun Kelly. Nové nahrávky v červnu vypustili do světa také Alanis Morissette, Zola Jesus či Of Monsters and Men. Pojďme se však už podívat na to nejpodstatnější, co vyšlo v pátek prvního července.

1. Imagine Dragons: Mercury – Acts 1 & 2

Oblíbení pop-rockeři z Las Vegas, autoři hitů Radioactive či Believer, navazují na loňskou nahrávku Mercury – Act 1 druhou částí, která vyjde jako dvojalbum spolu s tou první. Už v dubnu fanoušky navnadili tanečním singlem Bones, ke kterému kapela vydala i zábavný videoklip zobrazující zombie apokalypsu.

Frontman Dan Reynolds si v něm zahrál přemotivovaného „vlka z Wall Street“. Mercury – Act 2 Američané propagují už i na probíhajícím Mercury Tour v Evropě. Čekají je ještě zastávky ve Švédsku, v Belgii, Španělsku, Německu či Francii. Pokud si tedy chceš vychutnat nové album živě, příliš s koupí lístků neváhej.

2. The Game – Drillmatic Mind vs. Heart

Kontroverzní raper, který toho má na krku hodně, se po třech letech připomíná v pořadí už desátým albem, přičemž jak to už u něj bývá zvykem, ukázal, že mu nechybí sebevědomí. Ještě koncem května prozradil, že Drillmatic Mind vs. Heart bude nejlepším albem letošního roku. To ovšem není všechno.

„Když to vyjde ven, slibuji ti, že když si to poslechneš, pochopíš, proč jsem nejlepší raper na světě,“ napsal později v již vymazaném příspěvku na Instagramu a právě tuto nahrávku označil i za své nejlepší album v kariéře. Po těchto slovech ti nezbývá nic jiného než si to ověřit.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Game (@losangelesconfidential)

3. Greg Puciato – Mirrorcell

Dvaačtyřicetiletý Američan, kterého si možná pamatuješ jako frontmana metalcore bandy The Dillinger Escape Plan, má energie a tvořivosti na rozdávání. Je jisté, že se nemá kdy nudit. Nejenže stíhá zpívat v kapelách The Black Queen a Killer Be Killed, čas si vždy najde také na sólový projekt, který odstartoval před dvěma lety. Mirrorcell je v pořadí jen jeho druhá sólová nahrávka, věříme však, že ne poslední.

Jak zpěvák prozradil pro Upset Magazine, původně nahrání celého alba vůbec neplánoval. „Řekl jsem hudebnímu producentovi Stevu Evettsovi, že bych chtěl nahrát pár skladeb, možná na vydání singlu nebo EP, ale rychle se z toho staly tři, potom čtyři a potom pět. Řekl mi, abych odešel a vrátil se, až budu mít album,“ zasmál se Puciato. Nakonec je jich na albu devět.

4. Momma – Household Name

Myslel sis, že grunge je už dávno mrtvý? Momma ze slunečné Kalifornie, kterou vedou přítelkyně na život a na smrt Etta Friedman a Allegra Weingarten, tě rychle přesvědčí o opaku. Právě na tento styl kapela hravě a důmyslně odkazuje nejen svojí energickou hudbou plnou špinavých sól, těžkých riffů, ležérního zpěvu či hymnických refrénů, ale také vizuálem ve svých videoklipech.

Samozřejmě více než Nirvanu připomínají Smashing Pumpkins, Pixies či ženská uskupení L7 a Hole. Household Name je jejich třetí studiová nahrávka, přičemž k ní vydaly už dohromady pět singlů. Nejnovější Motorbike vyšel ve středu. Album má dohromady dvanáct skladeb, ze kterých je cítit drzost, úzkost i nadhled, radost a hněv.

5. Moor Mother – Jazz Codes

Pokud jsi náročnější posluchač a máš chuť na něco pořádně experimentálního a vysloveně uměleckého, ochutnej nejnovější album Jazz Codes zpěvačky a básnířky z Filadelfie Moor Mother. Jde o naprosto fascinující hudbu, kterou nelze zařadit snad nikam, protože se tomu sama brání zuby nehty.

Její skladby jdou proti proudu, jsou nepředvídatelné, hypnotické, živelné, pomalé i rychlé, smutné i veselé. Bere si to nejlepší z elektroniky, jazzu, R&B, či dokonce rapu a mísí to do na první pohled nesourodého celku, který však ve skutečnosti skvěle funguje, a při opětovných přehráních v něm dokonce objevíš pokaždé něco nového.


Domů
Sdílet
Diskuse