Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. července 2022 13:43
Čas čtení 1:04
Viktor Kniš

Evropská unie pohrozila Facebooku a Instagramu vypnutím ještě toto léto. Meta uklidňuje situaci

Evropská unie pohrozila Facebooku a Instagramu vypnutím ještě toto léto. Meta uklidňuje situaci
Zdroj: Piqsels/volně k užití
NEWS EVROPSKÁ UNIE FACEBOOK INSTAGRAM SOCIÁLNÍ SÍTĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Společnost Meta se bude muset přizpůsobit přísnějším pravidlům, která zavádějí evropští regulátoři.

Spor mezi Evropskou unií a společností Meta v souvislosti s regulačními pravidly pokračuje, informuje portál The Independent. EU dlouhodobě upozorňuje na problém týkající se ochrany osobních údajů, protože pravidla známá jako „GDPR“ jsou v našich končinách mnohem přísnější ve srovnání s těmi ve Spojených státech, kde Facebook a Instagram shromažďují svá data.

Doporučeno
Instagram spustil ve vybraných zemích funkci, která tě upozorní, že trávíš hodně času jen u jednoho tématu, a nabídne alternativy Instagram spustil ve vybraných zemích funkci, která tě upozorní, že trávíš hodně času jen u jednoho tématu, a nabídne alternativy 21. června 2022 13:17

EU pohrozila, že pokud se Meta nepřizpůsobí pravidlům evropských regulátorů a způsob přenosu dat z EU do Spojených států neupraví, společnost nebude moci v našich končinách provozovat své služby včetně populárních sociálních sítí. Jen sociální síť Facebook přitom využívá v Evropě denně přibližně 300 milionů lidí, Instagram jich používá pravděpodobně ještě více, píše Independent.

Celkový podíl uživatelů Facebooku v Evropě je asi 10 %, z Instagramu asi 25 %. I to je důvod, proč společnost Meta přistupuje k řešení tohoto sporu proaktivně. Posun v případě očekává portál v průběhu následujícího měsíce. Meta v nejnovějším vyjádření tvrdí, že situaci vyřeší.

instagram aplikace
Zdroj: Unsplash/Souvik Banerjee/voľne na použitie

Po medializaci konfliktu v únoru 2022 vydali představitelé společnosti Meta blogový příspěvek s nadpisem „Meta v žádném případě nevyhrožuje odchodem z Evropy“. Připomíná, že jde o známý spor, jenž je aktuálně v řešení, a momentálně vyhodnocují byznysová rizika, která vyplývají „z nejistoty v souvislosti s mezinárodními přenosy údajů“.

„Nemáme absolutně žádnou snahu stáhnout se z Evropy. Ale realitou je, že Meta, podobně jako mnohé jiné společnosti, organizace a služby, se při provozování našich globálních služeb spoléhá na přenosy údajů mezi EU a USA. Nejsme jediní. Nejméně sedmdesát dalších společností ze širokého spektra průmyslových odvětví včetně deseti evropských podniků rovněž upozornilo na rizika spojená s přenosem údajů ve svých výkazech příjmů,“ konstatuje společnost provozující sociální sítě Facebook a Instagram ve snaze uklidnit situaci.

Anketa:
Umíš si představit, že se v Česku vypne Facebook a Instagram?
Bylo by to tady mnohem lepší bez Facebooku a Instagramu.
Stát se to může, ale nemyslím si, že to bude ze dne na den.
Vypnutí sociálních sítí si představit nedokážu.
Bylo by to tady mnohem lepší bez Facebooku a Instagramu.
39 %
Stát se to může, ale nemyslím si, že to bude ze dne na den.
33 %
Vypnutí sociálních sítí si představit nedokážu.
28 %
Domů
Sdílet
Diskuse