Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2022 10:10
Čas čtení 0:39
Viktor Kniš

Caster Semenya se vrací do světové atletiky. Kvůli vyšší hladině testosteronu ale ve své oblíbené disciplíně stále nemůže závodit

Caster Semenya se vrací do světové atletiky. Kvůli vyšší hladině testosteronu ale ve své oblíbené disciplíně stále nemůže závodit
Zdroj: Flickr/Citizen59/volně k užití
SPORT ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nastoupí na 5000m trati, které se dlouhodobě vyhýbala.

Jihoafrická atletka Caster Semenya se vrací po pěti letech do světové atletiky, informuje ESPN a další média, která si jejího jména všimla na nominační listině na mistrovství světa v Eugene.

Nastoupí na 5000m trati, které se dlouhodobě vyhýbala. Dvojnásobná olympijská šampionka v běhu naposledy nastoupila v profi soutěži v roce 2017, později ji z vrcholných akcí vyčlenilo nové pravidlo Světové atletiky.

Doporučeno
(Ne)účast transgender sportovkyň v ženských soutěžích je otázka, na kterou se stále hledá odpověď (Ne)účast transgender sportovkyň v ženských soutěžích je otázka, na kterou se stále hledá odpověď 30. června 2022 11:30

Podle nových pravidel nemohou na závody od 400 do 1000 m nastoupit běžkyně, které mají vyšší přirozenou hladinu testosteronu v těle. Na středních tratích by mohla nastoupit jen v případě, že by byla ochotna absolvovat hormonální léčbu. Už v roce 2018 to odmítla a místo toho se obrátila na soudy kvůli diskriminaci.

Proti novému pravidlu neúspěšně bojovala u Sportovního arbitrážního soudu a podnět podala i u Evropského soudu pro lidská práva.

V atletice bude po dlouhých letech působit na delší 5000m trati, kterou dosud odmítala, i když na ní tak přísná pravidla neplatí. 

Domů
Sdílet
Diskuse