Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
25. července 2022 13:01
Čas čtení 1:12

Polsko bude mít brzy silnější armádu než Rusko, prohlásil polský ministr obrany

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Polsko bude mít brzy silnější armádu než Rusko, prohlásil polský ministr obrany
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Polský ministr obrany Mariusz Błaszczak vysvětloval potřeby modernizace armády.

Polsko bude mít brzy nejsilnější pozemní armádu ze všech evropských států NATO, prohlásil polský ministr obrany Mariusz Błaszczak, informuje Poland Daily

Společné hranice s ruským Kaliningradem, ale i Běloruskem svědčí podle ministra obrany o tom, že Polsko musí do armády investovat co nejvíce, aby bylo připraveno reagovat na jakýkoli případný útok. V polské armádě bude sloužit 400 tisíc vojáků a k dispozici budou mít více než 1000 moderních tanků.

V rozhovoru pro týdeník Sieci řekl, že Polsko si uvědomuje svoji pozici na frontové linii konfliktu Ruska s Ukrajinou, a tak nadále pokračuje ve vyzbrojování a intenzivním financování modernizace své armády. 

Polsko bude mít podle Błaszczaka nejen nejsilnější pozemní armádu z evropských spojenců, ale svou velikostí a silou bude podle něj schopno odstrašit i Rusko. Błaszczak si myslí, že půjde-li vše podle plánu, Polsko bude mít silnější armádu, než má k dispozici Kreml, a to už zanedlouho.

„Kreml nezaútočí na někoho silného. Útočí, pokud vidí slabou stránku. V Evropě nebude v oblasti dělostřelectva a obrněných jednotek silnější země. Budeme mít nejsilnější pozemní síly ze všech evropských států NATO,“ řekl polský ministr.

Varšava by navíc měla brzy vítat dodávku součástí protiraketových systémů Patriot, které si objednala již v roce 2018. Dodávka systému se očekává do konce aktuálního roku.

Polsko se bude v roce 2023 snažit zvýšit své výdaje na armádu z 2,1 procenta na 3 procenta. Tento nárůst by měl znamenat zdvojnásobení počtu vojáků, ale také nákup nové vojenské techniky.

Anketa:
Bude podle tebe Polsko skutečně silnější než Rusko?
Zřejmě ano.
Nemyslím si.
Nevím.
Zřejmě ano.
69 %
2697 Hlasů
Nemyslím si.
23 %
914 Hlasů
Nevím.
7 %
286 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse