Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská TASR
26. července 2022 7:20
Čas čtení 1:04

Sergej Lavrov tvrdí, že Rusko chce svrhnout Zelenského. Na začátku invaze tvrdil něco jiného

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Rusko ještě na začátku invaze na Ukrajině tvrdilo, že sesazení Zelenského není jeho hlavním úkolem.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že cílem Moskvy je svrhnout vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Rusko tak zřejmě změnilo postoj, protože po začátku invaze na Ukrajině tvrdilo, že sesazení Zelenského není jeho hlavním úkolem.


Lavrov řekl tento výrok před vyslanci na summitu Ligy arabských států (LAS) v neděli večer v egyptské Káhiře. Šéf ruské diplomacie rovněž uvedl, že Moskva je odhodlána pomoci Ukrajincům „osvobodit se od břemene tohoto absolutně nepřijatelného režimu“.

25. července 2022 11:58 Čas čtení 0:48 Moldavsko se obává invaze, před Ruskem prý není nikdo v bezpečí Moldavsko se obává invaze, před Ruskem prý není nikdo v bezpečí

Lavrov obvinil Kyjev a „jeho západní spojence“ ze šíření propagandy, která má zajistit, že Ukrajina se „stane věčným nepřítelem Ruska“.


„Ruský a ukrajinský lid budou dál žít společně a my určitě pomůžeme ukrajinskému lidu, aby se zbavil režimu, který je naprosto protilidový a jde proti historii,“ dodal Lavrov.

Moskva si protiřečí

Jeho slova jdou výrazně proti linii Kremlu ze začátku války, kdy ruští představitelé opakovaně zdůrazňovali, že jejich hlavní snahou není svrhnout Zelenského vládu.


Ministr v Káhiře tvrdil, že Rusko bylo již v březnu ochotno jednat o dohodě o skončení války, jenže Kyjev učinil obrat a ohlásil svůj záměr rozdrtit Rusko na bojišti. Lavrov dodal, že je to Západ, kdo povzbuzuje Ukrajinu, aby pokračovala v bojích.


„Západ trvá na tom, že Ukrajina nesmí zahájit jednání, dokud Rusko nebude poraženo na bitevním poli,“ řekl Lavrov, kterého citovala agentura AP.

Šéf diplomacie Ruska nedávno varoval, že pokud Západ „v bezmocném hněvu nebo v touze co nejvíce zhoršit situaci“ dodá na Ukrajinu další zbraně s dlouhým doletem, geografické cíle ruské „speciální operace“ se posunou ještě dále od její aktuální linie. Rusko podle něj nemůže dovolit, aby část Ukrajiny, kterou bude ovládat Volodymyr Zelenskyj, měla zbraně, jež budou představovat „přímou hrozbu pro Rusko“.

Zpět
Sdílet
Diskuse