Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
30. července 2022 11:11
Čas čtení 0:46

Lidé útočí na meteorology BBC. Šíříte hysterii, píší jim kvůli reportování o klimatických změnách

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Lidé útočí na meteorology BBC. Šíříte hysterii, píší jim kvůli reportování o klimatických změnách
Zdroj: TASR/AP

Meteorologové ve Spojeném království byli během rekordní vlny veder bombardováni nevybíravými nadávkami.

Meteorologický tým BBC byl zaplaven stovkami urážlivých tweetů a e-mailů, ve kterých jim lidé říkali, aby se „vzpamatovali“, a zpochybňovali přesnost reportovaných zpráv v době, kdy se teploty v Británii tento měsíc vyšplhaly na nové maximum 40,3 °C. Informoval o tom server Independent

27. července 2022 18:30 Čas čtení 6:06 Klimatická změna bude zrychlovat, to, co se děje v Českém Švýcarsku, se může dít i leckde jinde, říká entomolog Čížek (Rozhovor) Klimatická změna bude zrychlovat, to, co se děje v Českém Švýcarsku, se může dít i leckde jinde, říká entomolog Čížek (Rozhovor)
léto
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Meteorologický úřad uvedl, že by bylo „prakticky nemožné“, aby teploty ve Spojeném království dosáhly 40 °C v klimatu, které není ovlivněno lidmi způsobenou klimatickou změnou. Analýza vědců z Granthamského institutu pro klimatické změny a životní prostředí navíc zjistila, že kvůli klimatické krizi byla rekordní vlna veder tento měsíc desetkrát pravděpodobnější. Ani to však nezabránilo tweetům, v nichž veřejnost obviňovala meteorologický úřad a BBC z „nahánění strachu“ a šíření „hysterie“.

Profesorka Liz Bentley, výkonná ředitelka Královské meteorologické společnosti (RMS), uvedla, že její členové čelí veřejnému posměchu, obviněním ze lži, nebo dokonce vydírání.

„Meteorologové se domnívají, že se v této souvislosti objeví i další nadávky, je to svým způsobem velmi děsivé,“ uvedl zase Alex Deakin, vedoucí meteorolog meteorologického úřadu.

Vše se děje poté, co bylo odhadnuto, že v důsledku vysokých teplot během vlny veder zemřelo minulý týden téměř 1 000 lidí. Toto číslo mohlo být vyšší, nebýt včasných varování vydaných meteorologickým úřadem a vládou.

Domů
Sdílet
Diskuse