Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
1. srpna 2022 18:49
Čas čtení 0:57

MPSV: O rodičovský příspěvek lze ode dnes požádat on-line

Kategorie:
News
Uložit Uložené
MPSV: O rodičovský příspěvek lze ode dnes požádat on-line
Zdroj: Úřad vlády ČR

Proces podávání žádostí by se měl usnadnit.

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes spouští on-line formulář, v němž si lidé budou moci požádat o příspěvek na dítě. Dohromady rodičům vyplatí 300 tisíc korun a je na jejich rozhodnutí, jakou částku budou chtít měsíčně pobírat. Elektronické formuláře mají usnadnit přístup k příspěvkům a zrychlit celý proces podávání žádostí.

Od 1. srpna spouští Ministerstvo práce a sociálních věcí on-line formulář, v němž mohou rodiče požádat o rodičovský příspěvek. Celková výše příspěvku je 300 tisíc korun, v případě dvojčat a vícerčat se zvyšuje na 450 tisíc. Nejdéle jej lze pobírat do čtyř let věku dítěte. Rodiče ale nyní dostávají možnost vybrat si, jak rychle jej vyčerpají.

Rodiče, kteří chtějí o příspěvek požádat, musí nejprve ověřit svou identitu. Mohou tak učinit přes datovou schránku nebo skrz Identitu občana (lze využít například bankovní identitu). Vyplněný formulář lze měnit každé tři měsíce. Rodiče tak mohou měnit čerpání příspěvku z jednoho na druhého nebo měnit jeho měsíční výši. Přehození čerpání z jednoho rodiče na druhého může pomoci zvýšení tzv. denního vyměřovacího základu, který určuje výši příspěvku a počítá se z průměrné mzdy za posledních 12 měsíců.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

V polovině srpna MPSV zavede také jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5 tisíc korun. Ten je určen pro domácnosti s příjmem do milionu korun ročně. Vláda tímto příspěvkem plánuje snížit dopady zdražování na domácnosti s dětmi. Od začátku července je možné na internetu žádat také o příspěvek na bydlení.

Domů
Sdílet
Diskuse