Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
4. srpna 2022 19:23
Čas čtení 1:01

Ruský soud vyměřil basketbalové hvězdě Brittney Griner devět let vězení. Našli u ní necelý gram konopného oleje

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Právníci Griner tvrdí, že konopný olej používala na předpis lékaře, a to pouze v Arizoně. Griner byla zatčena s méně než jedním gramem konopného oleje krátce předtím, než Rusko napadlo Ukrajinu.

Ruský soud odsoudil basketbalovou hvězdu ligy WNBA Brittney Griner k 9 letům vězení poté, co ji uznal vinnou z pašování drog se zločinným úmyslem. Musí také zaplatit pokutu 1 milion rublů (asi 387 tisíc korun). Portál CNN píše o obavách, že Rusko udělalo z basketbalistky „politického pěšce“ ve válce proti Ukrajině.

Griner byla zatčena s méně než jedním gramem konopného oleje v zavazadlech na moskevském mezinárodním letišti Šeremeťjevo 17. února, krátce předtím, než Rusko napadlo Ukrajinu. Uznali ji vinnou z pašování drog, ze zločinu, který podle soudkyně spáchala úmyslně. Basketbalistka přiznala chybu.

Její právníci tvrdí, že pokud Griner někdy užívala konopný olej, tak jen doma v Arizoně, kde je legální, a to velmi zřídka, v krátkých obdobích mezi soutěžemi a na dovolené, jen na předpis lékaře pro její silné bolesti způsobené sportovním zraněním.

Soud uvedl, že zohlednil její částečné přiznání viny, lítost nad skutkem, zdravotní stav a dobročinné aktivity.

Dvojnásobná zlatá olympijská medailistka se ve svém čtvrtečním závěrečném prohlášení u soudu omluvila a požádala soud o shovívavost s vysvětlením, že neměla v úmyslu porušit žádné ruské zákony.

Na verdikt reagoval i americký prezident Joe Biden, který jej označil za „nepřijatelný“ a Rusko vyzval, aby Griner okamžitě propustilo.

Právníci basketbalistky po vyhlášení verdiktu uvedli, že soud ignoroval všechny důkazy, které předložili, a že se proti rozhodnutí odvolají.

Domů
Sdílet
Diskuse