Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. srpna 2022 11:15
Čas čtení 0:42

Ve vyschlé italské řece Pád objevili bombu z druhé světové války, pyrotechnici ji zlikvidovali

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ve vyschlé italské řece Pád objevili bombu z druhé světové války, pyrotechnici ji zlikvidovali
Zdroj: Getty Images

Kvůli kontrolované explozi musely být evakuovány tisíce tamních obyvatel.

Italští rybáři už v červenci objevili ve vyschlé řece Pád poblíž lombardské vesnice Borgo Virgilio bombu z druhé světové války. Výbušninu o hmotnosti 450 kilogramů pyrotechnici v neděli zlikvidovali. Některé úseky nejdelší italské řeky vyschly v důsledku rekordního vedra, které Itálie desítky let nezažila. 

Důsledek rekordních teplot 

Podle expertů se jednalo o bombu americké výroby, podle armády obsahovala 240 kg výbušniny. Pyrotechnici ji převezli do 45 kilometrů vzdáleného lomu, kde ji odpálili.

Kvůli kontrolovanému výbuchu musely být evakuovány asi tři tisíce obyvatel okolních vesnic. „Někteří obyvatelé nejdřív tvrdili, že se stěhovat nebudou, ale nakonec jsme všechny přesvědčili,“uvedl starosta obce Francesco Aporti. Armáda uzavřela i vzdušný prostor oblasti, zastaven byl také provoz železniční trati a některých nejbližších silnic.

Itálie minulý měsíc vyhlásila pro oblasti kolem řeky Pád stav nouze. Některé úseky řeky dlouhé 650 kilometrů vyschly v důsledku sucha. To je v Itálii nejhorší za posledních sedmdesát let. Pád přitom zavlažuje přibližně jednu třetinu celé zemědělské produkce země.

Domů
Sdílet
Diskuse