Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2022 6:00
Čas čtení 5:41
Adéla Ježková Tereza Šnajdrová

Na prohlídku si s sebou vezměte 1200 Kč. Nekalé praktiky v podobě poplatků za gynekologickou péči jsou v Praze standardem

ZDRAVÍ GYNEKOLOGIE POJIŠTĚNÍ ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Vybírání takzvaných „registračních poplatků“ na gynekologii je podle některých odborníků neetické. Řada žen ovšem za prohlídky i přesto zaplatí. Stojí jim to za to.

Před pár týdny upozornila Všeobecná zdravotní pojišťovna na nekalou praktiku, kterou především v Praze pozorují ženy už dlouhá léta. Některé gynekologické ordinace požadují od svých klientek tzv. registrační poplatek, a pokud jej žena odmítne zaplatit, doktor ji nepřijme. Podle VZP přitom státní gynekologie takový poplatek, který se pohybuje kolem 1 200 korun, vybírat nesmějí. Došlápnout si na ně ale není jednoduché. Ordinace „registrační poplatek“ totiž vykáže jako sponzorský dar či jako platbu za nadstandardní služby. Jakou péči tedy žena za své peníze obdrží?

„U své gynekoložky platím 1 200 Kč. Nejsem těhotná, neberu antikoncepci a nemám naštěstí žádné zdravotní problémy – tudíž částku platím za jedinou návštěvu jednou ročně,“ popsala pro Refresher čtyřiadvacetiletá Barbora z Prahy. Podle svých slov sice ví, že má díky pojištění nárok na bezplatnou gynekologickou péči, i tak se ale rozhodla zaplatit. „Najít v Praze gynekologa bez poplatků je velmi těžké. Tudíž najít kvalitního gynekologa bez poplatků je prakticky nereálné,“ dodává. 

Doporučeno
Porodnické násilí: O matku a její duši se nikdo nezajímá, porod se musí hlavně přežít Porodnické násilí: O matku a její duši se nikdo nezajímá, porod se musí hlavně přežít 22. února 2022 11:30

Na roční poplatek byla Barbora upozorněna ještě před první návštěvou. „Sestřička mi hned na začátku telefonického hovoru sdělila, že se u nich platí roční poplatek. Řekla mi, ať jej vezmu s sebou na první prohlídku. Od kamarádek jsem věděla, že je takový postup v Praze normální, takže mě to nepřekvapilo,“ říká s tím, že i nyní je ochotna za služby platit. „Jsem ráda, že jsem našla gynekoložku, která mě nenutí do těhotenství, nebo naopak do antikoncepce. Je citlivá a všechno srozumitelně vysvětluje,“ komentuje své rozhodnutí Barbora.


Podobnou zkušenost jako Barbora má také Lucie. „Moje gynekoložka chtěla jednorázový poplatek 500 korun. Věděla jsem, že takový poplatek ode mě žádat nemůže, že to v Česku smlouvy s pojišťovnami nedovolují. Řekla jsem jí, že nic takového platit nebudu a že po mně registrační poplatek chtít nemůže. Odpověděla mi, že to tak u nich funguje, a pokud se mi to nelíbí, ať jdu jinam. Tak jsem šla,“ svěřila se pro Refresher.

Ještě horší podmínky mají těhotné ženy. Ty si v mnoha případech musí připlatit i několik tisíc korun za „nadstandardní“ služby, které ale úplně nadstandardní nejsou. Své o tom ví čtenářka Refresheru, která si musela zaplatit balíček za 6 500 Kč. Bez jeho zakoupení by totiž manžel nebyl připuštěn k ultrazvuku. „Nejdříve jsem platila 1 000 Kč na rok. Mělo se jednat o ‚dobrovolný‘ poplatek, o kterém jsem ale byla informována hned v prvním e-mailu, který mi přišel jako odpověď na dotaz, zda berou nové pacientky. A aby mě přijali, musela jsem s tímto poplatkem souhlasit. Když jsem pak byla těhotná, tak jsem si musela připlatit balíček za 6 500 Kč, jinak by se mnou manžel nemohl na ultrazvuk,“ popsala. 

Doporučeno
Putující děloha dychtící po spermiích měla dohnat ženy k šílenství. Aneb čím vším si lékaři vysvětlovali hysterii Putující děloha dychtící po spermiích měla dohnat ženy k šílenství. Aneb čím vším si lékaři vysvětlovali hysterii 9. srpna 2022 6:00

Refresher oslovil na 25 gynekologických ordinací z celého Česka. Ukázalo se, že poplatky jsou zavedenou praxí především v Praze

Abychom ověřili výpovědi našich respondentek, zavolali jsme do 25 gynekologických ordinací po celém Česku. Ve Zlíně, Hradci Králové, Liberci, Jihlavě a dalších krajských městech o podobných poplatcích neměli nejmenší tušení. „Nic takového nemáme a neznám na Vysočině nikoho, kdo by registrační poplatek přijímal,“ řekla nám sestra z gynekologie Freya Gyn v Jihlavě. „Ne, žádný registrační poplatek nepřijímáme,“ přidala se Gynekologie Plzeň.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 119474 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč jsou poplatky na gynekologii „pražským fenoménem“;
  • jak je možné, že samotné poplatky mnohdy nejsou právně zpochybnitelné;
  • co na poplatky říká ministerstvo, svaz pojišťoven, lékařská komora a jednotlivé pojišťovny;
  • proč podle odborníků nelze řešit situaci bez větších změn v systému.
Domů
Sdílet
Diskuse