Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Aquila.
dnes 7. října 2024 v 11:30
Čas čtení 2:51
Sponzorovaný obsah

11 věcí, které ti pomůžou se okamžitě cítit líp, když nemáš svůj den

11 věcí, které ti pomůžou se okamžitě cítit líp, když nemáš svůj den
Zdroj: Unsplash / Kinga Howard
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Nemáš energii, tvoje nálada je na bodu mrazu a nejradši bys nedělal*a vůbec nic? Don't worry, tyhle pocity občas přepadnou každého.

Na podzim se to může dít častěji, protože máme přirozeně více povinností, méně zábavy a také je horší počasí. Dobrá zpráva je, že proti téhle podzimní náladičce jde docela snadno bojovat. Níže najdeš hned 11 tipů, ze kterých si určitě vybereš svoje osobní feel good aktivity.

1. Zapni si hudbu 🎧

Nejedna studie už dokázala, že hudba má obrovský vliv na soustředění, náladu a celkové rozpoložení. Určitě máš alespoň jeden song, který tě vždycky nakopne a nenechá tě v klidu. Pusť si ho pěkně nahlas, tancuj a zpívej. Pokud takový nemáš, tady je pár našich tipů:

Sabrina Carpenter – Espresso

Tate McRae - It's ok I'm ok

Dua Lipa – Levitating

Natasha Bedingfield – Unwritten

Aliyahs interlude – IT GIRL

Benson Boone – Beautiful Things

David Guetta – I'm Good

hudba, sluchátka, relax
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

2. Zacvič si 🏋️

Jasně, asi si teď říkáš, že pohyb je to poslední, do čeho se ti chce. Ale věř, že stačí překonat původní nechuť, a nakonec nám poděkuješ. Při svalové zátěži se vyplavují endorfiny neboli hormony štěstí, takže po 20 minutách běhu, jógy nebo domácího cvičení se budeš usmívat jako sluníčko.

3. Vyraz ven 🌳

Na procházce můžeš spojit dvě věci dohromady – odškrtneš si pohyb, a ještě si skvěle vyčistíš hlavu. Jestli nemáš možnost jít do lesa, nazuj tenisky, vezmi lahev vody a zajdi alespoň do nejbližšího parku. Zkus vyrazit do přírody, zaposlouchat se do zvuků přírody a hledat tam inspiraci jako mladí Aquila star hudebníci.

4. Dej si social detox 📵

Sociální sítě jsou super, ale je potřeba si od nich občas odpočinout. Patří totiž mezi zdroje tzv. levného dopaminu – čím víc ho dostaneš, tím víc chceš. Takže scrolluješ a scrolluješ, zatímco máš ještě horší náladu z toho, jak jsi neproduktivní. V horším případě začneš svůj život porovnávat s fotkami a videi na Instagramu nebo TikToku, což ti na náladě nejspíš nepřidá. Minimálně na 1 celý den si od nich dej pauzu.

5. Dodržuj pitný režim 💦

Pitný režim může mít velký vliv na to, jak se cítíš. Kafe, sladké limonády a džusy se nepočítají. Pro každodenní hydrataci je ideální voda Aquila, která je díky svému složení vhodná pro všechny, kdo pro sebe chtějí jen to nejlepší, a také v sobě to nejlepší probouzet.  Denně se doporučuje vypít 30 – 40 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti. To znamená, že jestli vážíš 50 kg, měl*a bys vypít alespoň 1,5 litru (jednu velkou lahev) Aquily.

Objev více o tom, proč pít aquilu

6. Dej si fav jídlo 🍕

Někdy je potřeba se motivovat k workoutu, a někdy prostě jen potřebuješ pohlazení v podobě pizzy nebo palačinek s banánem a čokoládou. Udělej si svoje oblíbené jídlo a vychutnej si ho pěkně v klidu. (Návštěva restaurace i donášková služba je v případě špatné nálady samozřejmě povolena.)

pizza night, jídlo, objednávka jídla, kamarádky, ženy, večeře
Zdroj: Pexels/KoolShooters

7. Dělej, co tě baví (s lidma, co tě baví) 💃

Kdy jsi si naposledy udělal*a čas na svoje koníčky? Jdi tancovat, přečti si pár kapitol v knížce, hraj tenis, na kytaru nebo hry na počítači. Dělej cokoliv z toho, ale dělej to pravidelně, alespoň hodinu týdně. A samozřejmě nezapomínej na to, že s bestie nebo partou kámošů tě to bude bavit ještě o chlup víc.

8. Vypiš svoje pocity ✍️

Napiš všechno, co se ti honí hlavou, na papír. Snáze tak najdeš příčinu svých pocitů, můžeš je pojmenovat, a díky tomu s nimi dál pracovat. Až to budeš mít, napiš si ještě jeden seznam – všech krásných věcí a chvilek, které tě za poslední dobu potěšily. Až si ten seznam znovu přečteš, zahřeje tě u srdíčka.

deník, psaní
Zdroj: Pexels / Alina Vilchenko

9. Zkoukni feel good film nebo seriál 🎬

Jestli už jsi během září stihl*a vidět všechny díly Gilmorek a Harryho Pottera, zkus následující tituly:

  • Půlnoc v Paříži
  • 500 dní se Summer
  • Charlieho malá tajemství
  • Matky na tahu
  • Vlastníci
  • Percy Jackson: Zloděj blesku

10. Zdřímni si 💤

Občas je krátký napík všechno, co potřebuješ k tomu, aby ses cítil*a líp. Jestli tě tlačí povinnosti, nařiď si budík, ať nezaspíš až do večera. I půlhodinka či hodinka je fajn a počítá se. Navíc, když jsi bez energie, stejně ti úkoly neubývají a po krátkém odpočinku je zvládneš možná až o polovinu rychleji.

11. Ukliď si 🧹

Pořádek ve skříni = pořádek v životě. To platí o šatní skříni, kuchyni, pracovním stole a všech dalších částech domu, kde trávíš čas. Neber úklid jako povinnost, ale jako reset. Pusť si k němu dobrou hudbu, připrav si zásoby Aquily na doplnění tekutin, houbičku do ruky a s chutí do toho.

oblečení, úklid
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití
Zpět
Sdílet
Diskuse