Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
9. srpna 2022 11:35
Čas čtení 1:32

Rusové mají na Ukrajině vysoké ztráty. Podle Pentagonu bylo zabito nebo zraněno 70 až 80 tisíc vojáků

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusové mají na Ukrajině vysoké ztráty. Podle Pentagonu bylo zabito nebo zraněno 70 až 80 tisíc vojáků
Zdroj: TASR/AP

Náměstek amerického ministra obrany Colin Kahl sdělil na tiskové konferenci, že vzhledem k tomu, jaký neúspěch je pro Ruskou federaci invaze na Ukrajinu, jsou její ztráty obrovské.

Ruská federace na Ukrajině tvrdě narazila a utrpěla velmi vysoké ztráty, sdělil na pondělní tiskové konferenci Pentagonu náměstek amerického ministra obrany Colin Kahl. V rámci briefingu k novému balíčku pomoci, který se Spojené státy chystají poslat na východ Evropy, uvedl také odhad, který Američané mají, týkající se mrtvých a zraněných Rusů na Ukrajině. „Jedná se minimálně o 70 až 80 tisíc mužů,“ řekl Kahl.

8. srpna 2022 17:46 Čas čtení 0:36 Ukrajinští vojáci měli zlikvidovat ruskou jednotku, která v Buči vraždila civilisty Ukrajinští vojáci měli zlikvidovat ruskou jednotku, která v Buči vraždila civilisty

To ale není všechno. Náměstek dále uvedl, že Rusové mohli během šestiměsíční invaze ztratit „3 nebo 4 tisíce obrněných vozidel“. Invazním vojskům mohou prý docházet i řízené střely, zejména střely s plochou dráhou letu, kterých ruská armáda od 24. února, tedy začátku invaze, spotřebovala velkou spoustu.

Tisková konference Pentagonu byla v pondělí uspořádána zejména proto, aby byla veřejnost informována o dalším vojenském bezpečnostním balíčku, který Spojené státy poskytnou Ukrajině. Má se jednat o vojenskou pomoc v hodnotě 1 miliardy dolarů, v jejímž rámci se budou nacházet například rakety do systémů HIMARS. Přesné číslo nicméně Kahl specifikovat nechtěl. 

Nejedná se o věci, jež by Ukrajina nepotřebovala, ale o efektivní pomoc, kterou si prakticky vyžádala. „Pomáháme Ukrajině s tím, co na bojišti momentálně potřebuje. Momentálně více než 50 států pomohlo Ukrajině s obrannými systémy od začátku invaze,“ uvedl.

V dodávce by se dále kromě balíčků první pomoci a jiné humanitární pomoci měly například vyskytovat i ukrajinským konfliktem proslavené systémy Javelin v počtu 1000 kusů, 75 tisíc kusů 155mm dělostřelecké munice, další vozidla či miny. Náměstek dodal, že Američané od začátku válku poskytli Ukrajině v podobných balíčcích podporu dosahující hodnoty 9,8 miliardy dolarů (více než 234 miliard korun).

Ukrajina má vysokou morálku

Kahl nastínil i situaci na bojišti. Podle něj se intenzivní boje, které se dosud odehrávaly zejména na východě země, přesouvají spíše na jih. A to z toho důvodu, že sem ukrajinské síly přesouvají svou armádu s cílem dalších válečných operací. Pentagon má dále takové informace, že Rusko utrpělo ztráty minimálně 70 až 80 tisíc mužů, zabitých i zraněných, což je obrovská cena za územní zisky, které dosud Putinova armáda získala.

18. dubna 2024 13:00 Čas čtení 7:00 Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot

Oficiální čísla ukrajinské armády jsou nicméně mnohem pozitivnější. Dle úterních čísel generálního štábu mělo během invaze přijít o život na 42 640 ruských vojáků a 1817 tanků mělo být zničeno společně se 4076 obrněnými vozidly. K tomu měli obránci zničit 2998 dalších vozidel, 964 dělostřeleckých systémů, 223 letadel, 193 helikoptér, 757 dronů či 15 lodí. 

Domů
Sdílet
Diskuse