Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2022 6:00
Čas čtení 2:54
Adéla Ježková

Oáza klidu a pohádková atmosféra v dojezdové vzdálenosti od Prahy

Oáza klidu a pohádková atmosféra v dojezdové vzdálenosti od Prahy
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET PLZEŇSKÝ KRAJ VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Vydej se s Refresherem na výlet, tentokrát nás okouzlila Skryjská jezírka.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii přinášíme každou sobotu tipy na skvělé výlety po České republice.

Předpověď na sobotu hlásí místy déšť – ať už to meteorologům vyjde, nebo ne, brodit a cachtat se v rámci speciální letní série Kde se koupat dnes nebudeme. Místo toho se vydáme na výlet do krásné české přírody. Čeká nás příjemná procházka a romantická atmosféra.

Vydáme se ke Skryjským jezírkům, která leží na rozhraní dvou okresů a dvou krajů. Mezi Rokycany (Plzeňský kraj) a Rakovníkem ve Středočeském kraji. Vede k nim modrá turistická trasa a máš hned několik možností, kudy se k nim dostat. Pokud nemáš příliš v lásce chození, auto můžeš zanechat na parkovišti Slap v obci Ostrovec-Lhotka a za kilometr budeš po modré v cíli. Zaparkovat ale můžeš i na druhé straně ve Skryjích a rázem si procházku protáhneš na dva kilometry.

My ale nejsme žádní troškaři a zvolili jsme trasu dlouhou zhruba 7 kilometrů s mírným stoupáním 125 výškových metrů. Na procházku si musíš vyhradit něco okolo dvou hodin, ale věř nám, že právě tato trasa stojí za to. Výletování a turistika nejsou jenom o tom dojet si někam autem a „projít se“ pár set metrů. Vyrazíme proto ze Skryjí po červené turistické trase, která je zároveň Svatojakubskou cestou, projdeme několik chatových osad a následně se napojíme na modrou. 

skryjska jezirka jezirko voda vylet priroda
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Oáza klidu kolem Zbirožského potoka

Prakticky celá trasa vede nádhernou přírodou kolem Zbirožského potoka. Zelené louky lákají, abychom si tu na chvilku lehli do trávy. Tichem šumí osvěžující potok, z roztomilých chaloupek mávají chataři a štěkotem vítají jejich čtyřnozí mazlíčci. Samotná Skryjská jezírka jsou pak už jen třešničkou na dortu.

Doporučeno
Kam na výlet: Chceš se vznášet ve 150 metrech nad zemí? Navštiv zipline v Krušných horách Kam na výlet: Chceš se vznášet ve 150 metrech nad zemí? Navštiv zipline v Krušných horách 30. července 2022 11:00

Z Prahy budeš ve Skryjích autem za hodinu, autobusem i s přestupem (v Rakovníku nebo Králově Dvoře) zhruba za hodinu a půl. Za necelou hodinu se sem autem dostaneš také z Plzně. Do dvou hodin je to sem z Karlových Varů, Písku nebo Ústí nad Labem.

skryjska jezirka jezirko voda vylet priroda
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Trasa je sice přístupná celý rok, nicméně s kolem či kočárkem ji úplně nedoporučujeme. Ke konci je totiž nutné „cílovou rovinku“ prolézt po skalách – není to nic obtížného, ale tahat kočárek bychom zde nechtěli. Bude-li v době výletu hezké počasí, musíš počítat s tím, že tu pravděpodobně bude dost lidí. To je bohužel úděl krásných míst, která se nachází v blízkosti velkých měst. Nutno ale podotknout, že valná většina turistů si vybírá právě ty nejkratší trasy a na námi doporučené cestě jich tolik nepotkáš. 

V rámci speciální letní série s názvem Kde se koupat ti také přinášíme tipy na skvělé přírodní koupání.

Cestou k jezírkům budeme procházet přírodní rezervací Jezírka, která je součástí chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Samotná Skryjská jezírka mají podle stejnojmenného turistického průvodce rozlohu necelých 60 hektarů a jsou celkem dvě, přičemž jsou od sebe vzdálená jen několik desítek metrů. Dolní je schované ve stromech, horní zase mezi skalami. Největším turistickým lákadlem jsou kromě samotných jezírek také menší vodopád, skalní průrva a „vratká“ dřevěná lávka. Krásných fotek si zde uděláš hned několik.

skryjska jezirka jezirko voda vylet priroda
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Skalní stěny obklopující jezírka tvoří odolné tmavošedé horniny sopečného původu zvané dacity, díky kterým došlo k proříznutí soutěsky. Vznikly v nich totiž vertikální pukliny, podél kterých se začaly rozrušovat a uvolňovat horniny. Soutěska byla následně v nejužším místě zasypána balvany, vznikla hráz a s ní po vydatných deštích v roce 1872 i jezírka.

Doporučeno
Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy 13. dubna 2024 8:00

Okolí Skryjských jezírek a Zbirožského potoka je také bohaté na faunu a flóru. Ojediněle se zde objevuje třeba i vzácný mlok skvrnitý. Z ptáků tu švitoří konipas bílý i horský či ledňáček horský. Krásná příroda láká i nejrůznější druhy motýlů či vážek, ale pozor, nesahat. Západnímu okraji rezervace pak stíní až 130 let staré jedle bělokoré – kromě nich kolem potoka rostou také olše, jasany, habry, ale i jeřáby či jalovce.

Trilobiti Joachima Barranda

Ke Skryjím a jezírkům neodmyslitelně patří osobnost Joachima Barranda. Při výzkumných pracích v okolí obce totiž objevil půl miliardy let staré zkamenělé zbytky trilobitů. Pokud i ty toužíš po nějaké zkamenělině, nezapomeň na to, že jsme v chráněné oblasti. Kladívko proto nechej doma.

Doporučeno
Kde se koupat: Jezero Most láká na čistou vodu, sportovní aktivity i atmosféru jako na dovolené u moře Kde se koupat: Jezero Most láká na čistou vodu, sportovní aktivity i atmosféru jako na dovolené u moře 6. srpna 2022 8:30

Pokud ti po výletě vyhládne, ve Skryjích – byť jsou poměrně malé – najdeš hned několik restaurací. Ty sice nabízí převážně českou klasiku v podobě guláše a smaženého sýra, ale ani tím hladový jistě nepohrdne. Doufáme, že se ti u jezírek líbilo a podařilo se ti s sebou domů odvézt trochu té klidné a pohádkové atmosféry. Příště se vidíme opět v přírodě – ale možná i u vody. Nech se překvapit.

skryjska jezirka
Zdroj: Wikimedia Commons/Naďa Čel/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse