Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová ČTK
14. srpna 2022 17:22
Čas čtení 1:26

Pád letadla při leteckém dni v Chebu: Pilot zemřel, další člověk je zraněn

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pád letadla při leteckém dni v Chebu: Pilot zemřel, další člověk je zraněn
Zdroj: Policie ČR

Policie na Twitteru uvedla, že letadlo se zřítilo v části Podhrad. Policie a organizátoři nyní zjišťují okolnosti a příčinu nehody.

Po dnešním pádu letadla na dům při leteckém dni v Chebu zemřel pilot. Jeden člověk má podle mluvčího záchranné služby Radka Hese lehké zranění. Hasiči uvedli, že letoun se zřítil na hranici pole a rodinného domu. Šlo o historické letadlo Hawker Hurricane Mk. IV, poslední letuschopný stroj této verze na světě. Letecký den byl ukončen, lidé odjíždějí. Informuje o tom ČTK.

Letadlo narazilo do domu v 15:30. Na místo vypravila záchranná služba tři vozidla i vrtulník. Pilot utrpěl smrtelná zranění. Jednoho člověka ošetřili záchranáři na místě. 

„V Podhradu na Chebsku došlo k pádu letadla. Pilot bohužel utrpěl smrtelné zranění. Na místě zasahují všechny složky IZS. Komunikace je v místě události zcela uzavřena,“ uvedla policie na Twitteru.

Nehoda se stala mimo areál letiště. Organizátoři ukončili akci hned po havárii. Většina návštěvníků prostor letiště v klidu opustila, na místě zůstává posledních pár lidí. „Lidé opravdu koordinovaně opustili areál. Nastupují do aut nebo jsou odváženi autobusy,“ řekl mluvčí leteckého dne Jiří Poór. Policie a organizátoři nyní zjišťují okolnosti a příčinu nehody.

Hawker Hurricane Mk. IV létal za druhé světové války ve službách britské Royal Air Force (RAF).

letadlo
Zdroj: Wikimedia/Ad Meskens/volně k užití (ilustrační foto)

Nehody při leteckých dnech či různých přehlídkách nebývají časté, přesto se občas stávají. V některých případech i s tragickými následky. V roce 2018 spadla replika historického letadla při leteckém dni na letišti u Strunkovic nad Blanicí na Prachaticku.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Při havárii zahynul dvaasedmdesátiletý pilot. V červnu 2016 se na nymburském letišti při leteckém dni zřítilo ultralehké letadlo, oba členové posádky zahynuli. O měsíc později havaroval na letišti v Plasích na Plzeňsku větroň, který se účastnil sletu historických kluzáků; pilot vyvázl jen se zraněním nohy.

Závody letecké akrobacie v Kroměříži se v červenci 2014 staly osudnými pilotovi malého letadla, které po pádu začalo hořet. V červnu 2006 se na European veteran show v Hradci Králové zřítil historický dvouplošník Tiger Moth; nikdo nebyl zraněn. Bez následků se v září 2005 obešla také havárie čtyřmetrového bezpilotního letounu Sojka, který se účastnil přehlídky Dny NATO v Mošnově.

Domů
Sdílet
Diskuse