Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová ČTK
14. srpna 2022 v 17:22
Čas čtení 1:26

Pád letadla při leteckém dni v Chebu: Pilot zemřel, další člověk je zraněn

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pád letadla při leteckém dni v Chebu: Pilot zemřel, další člověk je zraněn
Zdroj: Policie ČR

Policie na Twitteru uvedla, že letadlo se zřítilo v části Podhrad. Policie a organizátoři nyní zjišťují okolnosti a příčinu nehody.

Po dnešním pádu letadla na dům při leteckém dni v Chebu zemřel pilot. Jeden člověk má podle mluvčího záchranné služby Radka Hese lehké zranění. Hasiči uvedli, že letoun se zřítil na hranici pole a rodinného domu. Šlo o historické letadlo Hawker Hurricane Mk. IV, poslední letuschopný stroj této verze na světě. Letecký den byl ukončen, lidé odjíždějí. Informuje o tom ČTK.

Letadlo narazilo do domu v 15:30. Na místo vypravila záchranná služba tři vozidla i vrtulník. Pilot utrpěl smrtelná zranění. Jednoho člověka ošetřili záchranáři na místě. 

„V Podhradu na Chebsku došlo k pádu letadla. Pilot bohužel utrpěl smrtelné zranění. Na místě zasahují všechny složky IZS. Komunikace je v místě události zcela uzavřena,“ uvedla policie na Twitteru.

Nehoda se stala mimo areál letiště. Organizátoři ukončili akci hned po havárii. Většina návštěvníků prostor letiště v klidu opustila, na místě zůstává posledních pár lidí. „Lidé opravdu koordinovaně opustili areál. Nastupují do aut nebo jsou odváženi autobusy,“ řekl mluvčí leteckého dne Jiří Poór. Policie a organizátoři nyní zjišťují okolnosti a příčinu nehody.

Hawker Hurricane Mk. IV létal za druhé světové války ve službách britské Royal Air Force (RAF).

letadlo
Zdroj: Wikimedia/Ad Meskens/volně k užití (ilustrační foto)

Nehody při leteckých dnech či různých přehlídkách nebývají časté, přesto se občas stávají. V některých případech i s tragickými následky. V roce 2018 spadla replika historického letadla při leteckém dni na letišti u Strunkovic nad Blanicí na Prachaticku.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Při havárii zahynul dvaasedmdesátiletý pilot. V červnu 2016 se na nymburském letišti při leteckém dni zřítilo ultralehké letadlo, oba členové posádky zahynuli. O měsíc později havaroval na letišti v Plasích na Plzeňsku větroň, který se účastnil sletu historických kluzáků; pilot vyvázl jen se zraněním nohy.

Závody letecké akrobacie v Kroměříži se v červenci 2014 staly osudnými pilotovi malého letadla, které po pádu začalo hořet. V červnu 2006 se na European veteran show v Hradci Králové zřítil historický dvouplošník Tiger Moth; nikdo nebyl zraněn. Bez následků se v září 2005 obešla také havárie čtyřmetrového bezpilotního letounu Sojka, který se účastnil přehlídky Dny NATO v Mošnově.

Domů
Sdílet
Diskuse