Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
16. srpna 2022 16:50
Čas čtení 1:27

V Norsku utratili populární mrožici Freyu, její přítomnost lákala mnoho lidí. Úředník nyní dostává výhružky smrtí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Norsku utratili populární mrožici Freyu, její přítomnost lákala mnoho lidí. Úředník nyní dostává výhružky smrtí
Zdroj: Geograph.org.uk/volně k užití

Lidé se k ploutvonožci navzdory žádostí úřadů příliš přibližovali. Ohrožovali tak nejen sami sebe, ale i zvíře.

V Norsku v neděli utratili populární mrožici Freyu, která se v červenci objevila ve fjordu u hlavního města Oslo. Tamní úřady o jejím utracení rozhodly z toho důvodu, že lidé o ni měli přílišný zájem a navzdory varování se vystavovali riziku napadení. Přítomnost lidí ohrožovala i samotné zvíře. Frank Bakke-Jensen z úřadu pro rybolov nyní podle norských médií dostává kvůli rozhodnutí výhružky smrtí. 

Lidé ohrožovali sebe i zvíře

„O usmrcení zvířete jsme rozhodli po celkovém posouzení situace. Došli jsme k tomuto závěru na základě přetrvávajícího ohrožení lidských životů,“uvedl v neděli v tiskové zprávě Bakke-Jensen. Podrobnosti o usmrcení úřad nesdělil, doplnil ale, že k němu došlo humánním způsobem a v souladu s pravidly. 

Zatímco mroži se obvykle vyskytují v arktické oblasti, Freya se letos v červenci zatoulala až do norské metropole, kde se stala populární. Lidé 600 kilogramů vážící zvíře pozorovali, jak se vyhřívá na slunci, případně potápí čluny. 

Jenže zájem lidí začal být nebezpečný jak pro Freyu, tak pro ně samotné. Navzdory varování úřadů se k samici přibližovali moc blízko. Hrozilo tak, že by je mohla napadnout. Blízkost lidí navíc dostávala do stresu i zvíře. „Chápeme, že rozhodnutí o utracení může vyvolat negativní reakci veřejnosti, ale jsem přesvědčen, že bylo správné. Jde nám o dobré životní podmínky zvířat, ale na prvním místě musí být životy a zdraví lidí,“ dodal Bakke-Jensen.

Výhružky smrtí i negativní reakce biologů 

Je to právě Bakke-Jensen, který nyní kvůli rozhodnutí dostává výhružky smrtí. „Je v pořádku s rozhodnutím nesouhlasit, ale vyhrožovat někomu smrtí je už moc,“okomentovala situaci úředníkova manželka, které několik výhružek přišlo také. Manželé se kvůli výhružkám obrátili na policii. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Rozhodnutí usmrtit mroží samici ale vyvolalo negativní reakce i u některých odborníků. Biolog Erik Steineger ve svém stanovisku pro norský Aftenposten označil rozhodnutí jako hloupé. „Měli jsme vzácnou příležitost dozvědět se více o velkých mořských savcích. Neopatrní a fotek chtiví lidé se mohli pokutovat. Koupací sezóna je téměř u konce, Freya by pravděpodobně pokračovala ve svých toulkách. Místo toho úřady zvolily typicky norské řešení: zbraně,“ napsal.

Domů
Sdílet
Diskuse