Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
17. srpna 2022 10:52
Čas čtení 1:02

Žena z Louisiany bude možná muset porodit dítě bez části hlavy. Může za to striktní zákaz interrupcí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Žena z Louisiany bude možná muset porodit dítě bez části hlavy. Může za to striktní zákaz interrupcí
Zdroj: Unsplash/Manny Becerra/volně k užití

Nancy Davis nemůže jít na přerušení těhotenství, přestože její dítě pravděpodobně nepřežije. Louisiana má totiž velmi striktní politiku zákazu interrupcí.

Nancy Davis možná bude muset donosit dítě jenom proto, aby jej pohřbila. Ultrazvuk odhalil, že její potomek se narodí bez části hlavy, a doktoři Nancy sdělili, že dítě nepřežije. Přesto ale musí žena kvůli zákazu interrupcí dítě buď donosit, nebo najít stát, ve kterém jí bude interrupce poskytnuta. S tím se ale pojí větší psychická i finanční zátěž. Svůj příběh řekla Nancy z Louisiany lokálnímu médiu WAFB

Nancy je momentálně ve třináctém týdnu těhotenství. Už od desátého týdne ale bylo jasné, že její dítě nebude v pořádku. Ukázalo se, že mu chybí část lebky na temeni hlavy. Dítě nosí Nancy podle vlastních slov v podstatě jen kvůli tomu, aby jej mohla pohřbít. Ve státu Louisiana, z něhož pochází, jsou totiž interrupce zakázány téměř bez výjimky.

29. července 2022 20:05 Čas čtení 1:02 Koupí ramínka můžeš podpořit svobodné přerušení těhotenství Koupí ramínka můžeš podpořit svobodné přerušení těhotenství

Po zrušení rozsudku Roe vs. Wade zakázala Louisiana umělé přerušení těhotenství, a přestože lidé protestovali proti striktním pravidlům, Nejvyšší soud nechal zákaz platný i pro případy znásilnění nebo incestu. Jedinou výjimkou, kdy se může těhotenství přerušit, je prokazatelné ohrožení života matky.

„Chci jen, aby zvážili i ostatní okolnosti a případy, pokud jde o umělé přerušení těhotenství,“ řekla Davis. „Toto je zrovna případ, který by měl k výjimkám patřit.“ Sama odmítla okomentovat, jaké stanovisko k přerušení těhotenství jako takovému má.

Společně s Louisianou zavedlo zákaz interrupcí ještě několik dalších států. Zákazy ale podle vyjádření skupiny lékařů pro magazín Vice často neberou v úvahu komplikovaná těhotenství a zdravotní patologie, které je mohou ovlivnit. Kvůli drobným nuancím v zákazech si lékaři nemusí být vždy jistí, jaká jsou jejich práva a jaká rizika jim z přerušení těhotenství mohou plynout.

Domů
Sdílet
Diskuse