Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. září 2022 14:30
Čas čtení 7:15
Lukáš Čelka

Je hmyz potravinou, která nás v budoucnosti zachrání před hladem? Navštívili jsme farmu na chov cvrčků, abychom zjistili odpověď

Je hmyz potravinou, která nás v budoucnosti zachrání před hladem? Navštívili jsme farmu na chov cvrčků, abychom zjistili odpověď
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
REFRESHER
Uložit Uložené

Michal Šesták nás provedl svým „hmyzím královstvím“.

Čas se rapidně zpomalí a já slyším tlukot svého srdce. Kvůli obrovskému šumu mi připadá hrozně tichý. Z krabic kolem mě je slyšet, jak do sebe narážejí tisíce hmyzu, lezou, skáčou, požírají se navzájem a cvrlikají. Očima si kontroluji levou nohu, protože se neumím zbavit pocitu, že mi po ní něco leze. „Maloměstský chlapec zavřený v malé místnosti s více než 250 tisíci hemžících se cvrčků nedokáže být klidný,“ pomyslím si a zhluboka se nadechnu těžkého a horkého vzduchu.

Cítím, jak se mi z čela valí potoky potu. „Víš, co je zajímavé? Když jsme měli jen pět litrů cvrčků, takto teplo a dusno zde nebylo. Tehdy se jim však ani nedařilo. Teprve teď, když jich je tu dostatečné množství, si pro sebe vytvořili správnou atmosféru a už se množí,“ zasměje se mému zarudlému a propocenému obličeji majitel hmyzí farmy Michal, čímž mě úplně vytrhne z mých myšlenkových pochodů.

Když si na nesnesitelné vedro postěžuji i nahlas, muž mi s lehkostí odvětí: „To teplo dělá i vlhkost. Já tady netrpím, ale nezvyklý člověk určitě ano. Svého času jsem dokonce choval i sarančata, která místnost zahřála i na 42 °C,“ dodává s tím, že nejhorší bylo, když musel během zimy vyjít z rozžhavené chovny na dvůr, kde bylo –10 °C.

Cvrčci jsou neodmyslitelnou a nenahraditelnou potravou pro různá teráriová a akvarijní zvířata. Právě proto jsou velmi vyhledáváni a je po nich obrovská poptávka u chovatelů. Poslední léta však nabývají i jiného využití a díky svým bílkovinám se zpracovávají i jako různé příměsi do lidské stravy.

Ještě předtím, než se se mnou vydáš na hmyzí farmu, bych ti rád připomněl, že navštěvovat různá zajímavá místa můžeme jen díky našim předplatitelům. Proto, pokud se ti tyto články líbí, můžeš nás podpořit vstupem do klubu Refresher+.

Tekutá měna: Půl deci i litr cvrčků

Přetočme film o pár hodin dozadu. Naše auto parkujeme v malé obci mezi Topoľčany a Nitrou – v Hrušovanech. Jde o obec, která má něco málo přes tisíc obyvatel, kdybychom k nim však připočítali i cvrčky z místní chovny, již se chystáme navštívit, byla by z ní metropole Slovenska.

Na dohodnuté adrese na nás už čeká muž v koženém westernovém klobouku. Jeho dobrodružný vzhled nás utvrdí v tom, že jsme jistě správně. Nižší, pozitivně naladěný chlapík se představí jako chovatel Michal Šesták a pozve nás do „své dílny“.

Když projdeme do dvora přes hnědou branku, napravo od nás se nachází starý podlouhlý dům. Jakmile v něm otevře dveře, začne v našich uších rezonovat hlasitý šum. Když vstoupíme, vidíme desítky, možná stovky cvrčků ve dvou podlouhlých krabicích. Obě jsou otevřené.

cvrcky
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Přestože je jeden z nejteplejších dnů letošního léta, uvnitř starého domu, který bývá většinou chladný, je kupodivu ještě větší teplo. „Zde se cvrčci jen množí a balí,“ poznamená Michal a otevře zatěsněné dveře napravo od nás. Zvuk šumu a cvrlikání je najednou několikanásobně hlasitější. Stačí pár vteřin a už vidíme, jak po nich začne lézt jeden z mnoha cvrčků.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120090 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kolik cvrčků se nacházelo na farmě.
  • V čem jsou lepší cvrčci od lokálních dodavatelů než od zahraničních.
  • K jakému využití se chovají cvrčci.
  • Kolik stojí litr cvrčků a proč se počítají na litry.
  • Zda podle Michala nahradí cvrčci v budoucnu maso pro lidskou konzumaci.
Domů
Sdílet
Diskuse