Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
21. srpna 2022 13:28
Čas čtení 2:14

Česko si připomíná srpen 1968. Fiala i Pekarová Adamová přirovnali dnešní Rusko k Sovětskému svazu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Česko si připomíná srpen 1968. Fiala i Pekarová Adamová přirovnali dnešní Rusko k Sovětskému svazu
Zdroj: Úřad vlády ČR

Vojska Varšavské smlouvy vtrhla do Československa v noci z 20. na 21. srpna 1968.

Česko si v neděli připomíná 54. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy. Jaká byla v srpnu 1968 atmosféra, se můžeš podívat v naší fotogalerii. K výročí se vyjádřili i čelní političtí představitelé, mnozí invazi přirovnali k aktuální situaci na Ukrajině.

21. srpna 2022 6:30 Čas čtení 0:13 KVÍZ: 21. srpna 1968 vpadla vojska Varšavské smlouvy do ČSSR. Co víš o této historické události? KVÍZ: 21. srpna 1968 vpadla vojska Varšavské smlouvy do ČSSR. Co víš o této historické události?

Fiala: Nedovolme agresorovi, aby zvítězil

Výročí připomněl premiér Petr Fiala (ODS), který se zúčastnil také pietního aktu u budovy Českého rozhlasu. Na Twitteru později napsal, že invaze ukončila období uvolněné atmosféry pražského jara, stejně jako sny obou našich národů o svobodnějším životě. Následně připomněl, že podobná situace se opakuje nyní. 

„O 54 let později vpadlo Rusko za vydatné pomoci Běloruska na území samostatné Ukrajiny, aby ji zbavilo nezávislosti a svobody,“ uvedl. Naše vůle pomáhat Ukrajině nás podle Fialy nesmí opustit. „Jde i o naši svobodu a bezpečnost. Nedovolme agresorovi, aby zvítězil. Nikdy nevzdejme zápas za nezávislost, svobodu a demokracii,“ dodal.

Pekarová Adamová: Rusko je dnes stejné jako Sovětský svaz

K aktuální situaci přirovnala tehdejší invazi také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Před 54 lety nám Sovětský svaz ukázal, že cokoli svobodného mu je cizí, a Rusko je dnes stejné. Musíme Ukrajincům pomoci, aby agresora porazili,“napsala.

Zapomínat bychom podle ní neměli ani na hrdiny, kteří zaplatili svými životy v boji za svobodnou budoucnost a kteří je nasazují i dnes. „František Kriegel odmítl podepsat Moskevský protokol. K. Babickij, V. Delone, V. Dremljuga, Viktor Fajnberg, N. Gorbaněvská, P. Litvinov, L. Bogorazová a T. Bajevová. 8 hrdinů, kteří v Moskvě protestovali proti naší okupaci,“ uvedla ty, kteří se podle ní zachovali statečně.

Vystrčil: Bezpráví i v sebevzdálenější zemi se dotýká i nás

Srpen 1968 připomněl také předseda horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil (ODS). „Mějme neustále na paměti, že bezpráví i v sebevzdálenější zemi se dotýká i nás a že svoboda a demokracie nejsou zadarmo,“ napsal.

Babiš: Naše bezpečnost není samozřejmost ani v dnešní době

Ozval se také předseda nejsilnější opoziční strany Andrej Babiš (ANO). 21. srpen bychom podle něj měli věnovat vzpomínce na všechny oběti zákeřné a násilné agrese. „Naše společnost byla na cestě ke svobodě. Místo toho invaze zničila lidem všechny naděje a oddálila pád totalitního režimu o dalších 21 let,“ uvedl na Twitteru.

Podle Babiše by pro nás srpen 1968 měl být poučením, že „podobným hrozbám se do budoucna musíme umět bránit a že naše bezpečnost není, zvlášť v dnešní době, samozřejmost“.

Domů
Sdílet
Diskuse