Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
21. srpna 2022 v 18:00
Čas čtení 1:08

„Zprávy z Německa o pesticidech v Odře jsou fake news,“ tvrdí Polsko k úhynu více než sta tun ryb

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Zprávy z Německa o pesticidech v Odře jsou fake news,“ tvrdí Polsko k úhynu více než sta tun ryb
Zdroj: TASR/AP

Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwa označila zprávy o nadměrném množství pesticidů v Odře za neoprávněný útok na polské zemědělství.

Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwa v noci na neděli označila informaci z Německa o tom, že se ve vzorcích vody z řeky Odry našla vysoká koncentrace pesticidů a herbicidů, za fake news. Na Twitteru napsala, že jde o „neoprávněný útok na polské zemědělství“.

Příčina se stále vyšetřuje

Zpráva o masivním úhynu ryb v Odře zaplavila média v druhém srpnovém týdnu. Poprvé si uhynulých ryb všimli polští rybáři už na konci července. Mrtvé ryby se objevovaly nejen v Polsku, ale i v sousedním Německu. Regionální rybářský svaz uvedl, že došlo k otravě neznámou látkou. Voda byla podle tamních rybářů zakalená, s pěnou páchnoucí po chlóru a odpadních vodách. Ekologické sdružení 515. kilometr Odry označilo situaci jako konec řeky na nejbližších 10–15 let.

Katastrofa v řece Odře.
Katastrofa v řece Odře. Zdroj: TASR/AP

Od té doby už hasiči z Odry vylovili více než 100 tun uhynulých ryb. Příčinu hromadného úhynu se ale podle agentury TASR zatím nepodařilo zjistit.

Ministryně: Přítomnost pesticidů nemá na ryby žádný vliv

Zprávy z Německa, které hovoří o tom, že se ve vzorcích vody našla vysoká koncentrace pesticidů a herbicidů, označila polská ministryně životního prostředí Anna Moskwa jako fake news. „Pozor, v Německu se opakují další fake news! Pesticidy a herbicidy. Tyto látky byly přezkoumány i v Polsku a jejich přítomnost ve vodě byla dokonce nižší, než je povolená úroveň,“ napsala. 

Doplnila, že přítomnost pesticidů nemá na ryby ani jiné živočichy žádný vliv, a proto není s hromadným úhynem žádným způsobem propojena. Zprávy z Německa označila jako neoprávněný útok na polské zemědělství. 

Domů
Sdílet
Diskuse