Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2022 16:30
Čas čtení 8:06
Dominik Vetrák

10 nejlepších her s propracovaným příběhem plným emocí

TECH
Uložit Uložené

Pokud máš rád příběhy s propracovaným příběhem a úžasně napsanými a komplexními postavami, máme pro tebe výběr 10 nejlepších.

Po výběru 10 nejlepších hororových her jsme se rozhodli, že ještě zajímavější bude výběr nejlepších příběhových her. Zaměřili jsme se jak na kvalitu příběhu, tak na dobře napsané dialogy, komplexní postavy, jejich úroveň charismatu a další atributy. V úvahu jsme brali také celkovou kvalitu hry.

Doporučeno
10 nejlepších hororových her 10 nejlepších hororových her 8. srpna 2022 16:30

Odehrání desítek až stovek videoher, na základě čehož ti pravidelně přinášíme tipy na hry a výběry těch nejlepších her na světě, nám zabírá spoustu volného času. Pokud chceš podpořit naši snahu představit ti neznámé, ale úžasné hry, přidej se do klubu Refresher+, díky čemuž si přečteš nejen tento, ale i stovky dalších exkluzivních článků. 

Vedle názvu her najdeš platformy, na kterých vyšly, průměrné hodnocení profesionálních recenzentů na Metacritic.com (MC), rok vydání a studio, které je vytvořilo. Není-li uvedeno jinak, každá hra na Xbox One a PS4 funguje také na Xbox Series X/S a PS5.

10 najlepších príbehových hier. Užiješ si brilantné dejové zvraty a rozplačeš sa pri srdcervúcich scénach

10. Trilogie Gears of War – Xbox One, Xbox Series X/S, PC, MC: 94/100 (2006, 2008, 2011 – Epic Games)

Gears of War má originální svět a sci-fi zpracování, ale základní kostra příběhu ti bude povědomá. Vyvíjí se kolem generála Marcuse Fenixe, který je jednou z posledních nadějí lidstva na planetě Sera. Z hlubin Sery se totiž nečekaně vynořily příšery všelijakých velikostí a téměř lidstvo vyhubily. Lidé však proti nim použili nebezpečnou zbraň jménem Hammer of Dawn, pomocí které se sice zachránili, ale její destrukce je připravila o hodně. 

Marcus Fenix ​​napříč emotivní trilogií vede tým oddaných vojáků a vojaček ochotných obětovat svůj život. Dennodenně čelí strachu, ztrátě, smrti a odhodlání příšer zvaných Locust, přičemž se pokoušejí odhalit, proč se po dlouhé době vynořily ze země. Gears of War je skvělá sci-fi série, pro kterou tvůrci napsali jedny z nejcharismatičtějších válečných postav.

9. NieR: Automata – PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, MC: 91/100 (2017 – Platinum Games)

Příběh androidů 2B, 9S a A2 je nezapomenutelný. Tvůrci RPG NieR: Automata skloubili do fungujícího celku vynikající hratelnost a emotivní příběh o robotech, kteří jsou schopni prožívat emoce. Užiješ si rozmanitý svět s několika nádhernými lokacemi (jako například zábavní park) a zamiluješ se do hlavních postav.

Okouzlí tě i krásná orchestrální hudba, překvapí mnohé dějové zvraty a vůbec se nebudeš nudit, když budeš hru hrát i potřetí či počtvrté. NieR: Automata má totiž 26 možných závěrů, z nichž každý odhalí extra kousek příběhu. Na jeho konci zřejmě neudržíš slzy a podlehneš robotům, ve kterých se skrývá více lidskosti než v nás samých.

8. What Remains of Edith Finch – PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, iOS, MC: 92/100 (2017 – Giant Sparrow)

Titul projdeš za méně než tři hodiny, během kterých poznáš celou rodinu Finchů. Hlavní postavou je Edith, která se vrací do rodinného domu, aby zjistila více o svých příbuzných. Finchovi jsou totiž prokletí a jeden po druhém umírají. 

S Edith budeš hledat cestu do jejich dětských pokojů a ložnic a poznáš jejich příběhy, stejně tak i to, jak vlastně zemřeli. Smrt každého člena rodiny prožiješ přes originální a různě hratelné sekvence. Některá postava ti ukáže svou smrt skrze nádherně nakreslený příběh, jindy se staneš zvířetem v okolí domu a zjistíš i to, jak zemřelo miminko. 


Celá hra je nesmírně emotivní, ale právě sekvence s miminkem dokáže rozbrečet i toho největšího tvrďáka. Dialogy ve hře jsou skvěle napsané a zahrané, takže dodávají hře autenticitu a míru emocí. What Remains of Edith Finch oplývá i množstvím inovativních způsobů vyprávění příběhu. Na nejprestižnějším předávání cen za hry (The Game Awards) koneckonců hra získala ocenění za nejlepší vypravěčské umění.

7. The Wolf Among Us – Xbox One, PS4, PC, MC: 83/100 (2014 –Telltale Games)

Vlk z Červené karkulky či Tří malých prasátek v této hře není zlý. Je to místní šerif, který je drsný, ale dbá o bezpečí ostatních Fables. Fables jsou postavy z pohádek, které žijí v tajné části New Yorku. Vlk se ve skutečnosti jmenuje Bigby a společně se Sněhurkou se pustí do vyšetřování případů vražd a únosů v jejich městě. Odhalí ovšem nebezpečnou změť zločinů a půjde jim o život.

Jedná se o hru od bývalých tvůrců ze studia Telltale Games (The Walking Dead), takže moc hratelnosti nečekej. S Bigbym budeš chodit po budovách a halách a sem tam narazíš na nějaký předmět, ale klíčovým aspektem hratelnosti je rozhodování se o tom, jak zareaguješ v jistých situacích a jaké budeš vést dialogy, což má přímý vliv na vývoj příběhu.

Ten je plný dějových zvratů, úžasně napsaných postav a originálních nápadů. Za zmínku stojí zpracování postav z milovaných pohádek způsobem, s jakým ses ještě nesetkal.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120161 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Při které hře jsme odložili ovladač a odmítli pokračovat, protože byla příliš smutná.
  • Při hraní které hry jsme nejvíce plakali.
  • Která hra nás extrémně překvapila kvalitou svého příběhu a postavami.
  • Který restart slavné hry udělal z akční sekačky propracovaný příběh.
Domů
Sdílet
Diskuse