Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík TASR
23. srpna 2022 9:22
Čas čtení 0:53

Prezident Zelenskyj dostane medaili svobody USA za „obranu svobody před ruskou tyranií“

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené

Předání má proběhnout v říjnu.

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj bude oceněn americkou medailí svobody za rok 2022, uvádí Sky News. Jedná se o nejvyšší občanské vyznamenání USA. Národní centrum pro ústavu (NCC) informovalo, že cenu prezidentovi udělí na slavnosti v říjnu.

22. srpna 2022 12:55 Čas čtení 0:49 Češi v rámci výročí srpna 1968 vybrali 24,2 milionu korun jako příspěvek na Ukrajinu Češi v rámci výročí srpna 1968 vybrali 24,2 milionu korun jako příspěvek na Ukrajinu

Centrum začalo udělovat ocenění od roku 1988 na 200. výročí ústavy USA, a to osobnostem, které se snaží zajistit svobodu lidem z celého světa. Za poslední roky medaili svobody dostali soudci Nejvyššího soudu USA Ruth Bader Ginsburg a Anthony Kennedy, zesnulý senátor John McCain či aktivistka za práva dívek a žen na vzdělání Malála Júsufzaj, připomíná The Philadelphia Inquirer.

„Prezident Zelenskyj odvážně vedl ukrajinský lid při obraně svobody před ruskou tyranií a jeho odvaha inspirovala lidi po celém světě, aby bránili liberální demokracii a právní stát,“ uvedl prezident a výkonný šéf NCC Jeffrey Rosen. Ocenění udělily prezidentovi Ukrajiny i vlády Slovenska, Česka, Lotyšska, Litvy či Polska.

15. srpna 2022 9:27 Čas čtení 1:25 Ukrajinské herečky jako hrdinky mytické války. Pražské divadlo uvede v září hru Trójanky Ukrajinské herečky jako hrdinky mytické války. Pražské divadlo uvede v září hru Trójanky

Prezident Ukrajiny v očích světa stoupl ihned po začátku invaze Ruska na Ukrajinu. Režim Vladimira Putina počítal, že se zemí našeho východního souseda udělá rychlý proces, a proto mu USA ještě v únoru nabídly evakuaci z Kyjeva.

Zelenskyj však odmítl a rozhodl se vést obranu Ukrajiny přímo z centra dění. Známým se tehdy stalo jeho vyjádření: „Boj probíhá zde. Potřebuji munici, ne odvoz.“ Aktivity Zelenského v boji proti ruské agresi od začátku invaze podporuje celý západní demokratický svět a jeho lídři.

Domů
Sdílet
Diskuse