Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
26. srpna 2022 19:21
Čas čtení 0:59

Premiéru Fialovi důvěřuje jen 22 % lidí. Nejméně z evropských lídrů

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Premiéru Fialovi důvěřuje jen 22 % lidí. Nejméně z evropských lídrů
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Podle analytické společnosti Morning Consult je oblíbenost českého premiéra jednou z nejhorších ze sledovaných státníků. Hůře je na tom jen jihokorejský prezident Jun Sok-jol.

Oblíbenost českého premiéra je nízká. Jak uvádí data ze čtvrtečního updatu výzkumu mezinárodní analytické společnosti Morning Consult, který sleduje oblíbenost 22 světových premiérů, Petr Fiala (ODS) obsadil až 21. příčku. Nevěří mu totiž hned 68 procent lidí a pouze 22 procent lidí má opačný názor. Celkem 10 procent lidí názor nemá nebo neví. Hůře je na tom už jen jihokorejský prezident Jun Sok-jol, kterému nevěří 72 procent lidí.

24. srpna 2022 17:22 Čas čtení 1:38 Fiala: Vláda vyčlení na pomoc domácnostem s energiemi 177 miliard Fiala: Vláda vyčlení na pomoc domácnostem s energiemi 177 miliard

Poslední týdenní sběr dat, ze kterého společnost vychází, proběhl mezi 17. a 23. srpnem. Hodnocení je založeno na sedmidenním klouzavém průměru dospělých obyvatel v každé zemi, přičemž velikost vzorku se v jednotlivých zemích liší. Ve Spojených státech je průměrná velikost vzorku kolem 45 000. V ostatních zemích se velikost vzorku pohybuje zhruba od 500 do 5 000.

Fialova oblíbenost se od začátku roku 2022 držela zhruba kolem 35 %, poslední měsíce se ale nůžky výrazně rozevřely. Vůbec oblíbenost evropských politiků není valná. Jen o místo před českým premiérem je končící britský premiér Boris Johnson, kterému důvěřuje jen 25 procent lidí. Nejlépe si vede prezident Švýcarska Ignazio Cassis, jemuž důvěřuje 52 % lidí.

Na prvních třech místech v oblíbenosti se umístili australský premiér Anthony Albanese (58 %, 3. místo), mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (63 %, 2. místo) a úplně nejlépe na tom je indický premiér Naréndra Módí, jemuž důvěřují tři čtvrtiny tázaných.

V rámci výzkumu byli ještě lidé dotazováni, zda si myslí, že jejich země směřuje správným směrem. Češi si v 79 procentech myslí, že to tak není, pouze 21 procent lidí se směřováním souhlasí.

Domů
Sdílet
Diskuse