Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
29. srpna 2022 16:32
Čas čtení 0:48

V pražské zoo se poprvé narodil klokánek krysí. Mládě můžeš pozorovat ve vnitřní expozici Darwinova kráteru

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V pražské zoo se poprvé narodil klokánek krysí. Mládě můžeš pozorovat ve vnitřní expozici Darwinova kráteru
Zdroj: Zoo Praha/Petr Hamerník

Klokánek krysí je jeden z nejmenších klokanů původně žijících v Austrálii.

Historicky první mládě klokánka krysího se narodilo v pražské zoologické zahradě. Malý klokánek se narodil pětileté samici, která přišla do Prahy z polské Zoo Opole, a dvouletému samci původem ze Zoo Jihlava. Informuje o tom Zoo Praha.

„Z přírůstku máme o to větší radost, že jde o vůbec prvního klokánka krysího narozeného v naší zoo,“ uvádí ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Podle něj je nový obyvatel zoologické zahrady významný i v mezinárodním měřítku, jelikož patří od roku 2014 na červený seznam Mezinárodního svazu ochrany zvířat (IUCN), v němž nyní spadá do kategorie „téměř ohrožená zvířata“.

Mládě klokánka krysího.
Mládě klokánka krysího. Zdroj: Zoo Praha/Petr Hamerník

Situace se pro malého klokánka zatím nelepší. Ve své domovině na východě Austrálie mu jeho přirozené prostředí narušují lidská osídlení, zemědělství, lesnictví, pastva hospodářských zvířat, nepůvodní predátoři a stále častější požáry.

Anketa:
Co říkáš na klokánka krysího?
Ňuňu.
Aww.
Júú.
Hlasovat
Ňuňu.
50 %
Aww.
28 %
Júú.
22 %

„Pokud bude současný trend pokračovat, může v příštích 12 letech klesnout jeho populace na některých místech až o bezmála třetinu. Každý takový chovatelský úspěch nám tak dává potřebnou naději do budoucích let,“ říká tiskový mluvčí Zoo Praha Filip Mašek.

Mládě klokánka krysího se samicí.
Mládě klokánka krysího se samicí. Zdroj: Zoo Praha/Petr Hamerník

Ačkoli drobný vačnatec vykoukl z vaku své matky poprvé teprve minulý týden, už teď jej můžeš pozorovat v expozici v Darwinově kráteru, který se nachází v dolní části zoologické zahrady a najdeš v něm živočichy tasmánské a australské fauny.

Domů
Sdílet
Diskuse