Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
1. září 2022 19:32
Čas čtení 0:55

Tanker zablokoval na pět hodin Suezský průplav

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Tanker zablokoval na pět hodin Suezský průplav
Zdroj: Wikimedia Commons/Axelspace Corporation/volně k použití

Tanker Affinity V dlouhý 250 metrů zablokoval průplav poblíž místa, kde v březnu na celý týden uvízla transportní loď Ever Given.

Tanker Affinity V zablokoval ve středu Suezský průplav. Na mělčinu poblíž místa, kde v březnu na týden uvízla transportní loď Ever Given, najel tanker kolem sedmé hodiny večerní. Podle informací zpravodaje The Guardian na lodi došlo k problému s řídicím systémem a plavidlo putující do saúdskoarabského rudomořského přístavu Yanbu zůstalo na 5 hodin nehybné, píše CNN.

29. března 2021 8:13 Čas čtení 0:46 Loď Ever Given, která skoro týden blokovala Suezský průplav, se dostala do plavbyschopného stavu Loď Ever Given, která skoro týden blokovala Suezský průplav, se dostala do plavbyschopného stavu

Tanker Affinity V dlouhý 250 metrů mířil z Portugalska do Saúdské Arábie. Ve středu kolem sedmé hodiny večerní však najel na mělčinu v Egyptě, jen kousek od místa, kde v březnu na celý týden uvízla loď Ever Given. Tam pak Affinity V blokoval dopravu zhruba 5 hodin.

Podle mluvčího Správy Suezského průplavu George Safwata se lodi porouchal řídicí systém, který způsobil, že plavidlo najelo na mělčinu. Po pěti hodinách se Affinity V opět povedlo uvést do provozu a loď mohla dál pokračovat do saúdskoarabského rudomořského přístavu Yanbu. „Tanker dočasně ucpal provoz, ale nyní opět směřuje na jih. Pohybuje se velmi pomalu, za asistence remorkéru,“ uvedla společnost TankerTrackers.

Suezský průplav slouží jako nejrychlejší cesta mezi Asií a Evropou, přes kterou projíždí zhruba 12 % světového obchodu. Podobné blokace tak mohou způsobit velké komplikace, jako tomu bylo v případě lodi Ever Given. Její majitel musí nyní zaplatit Správě Suezského průplavu pokutu ve výši 916 milionů dolarů (19,5 miliardy korun).

Zpět
Sdílet
Diskuse