Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2024 15:01
Čas čtení 1:50
Vincenc Novák

Co se stalo s obchody Interspar, Hervis nebo Iceland? Tady jsou důvody, proč z Česka zmizely

Co se stalo s obchody Interspar, Hervis nebo Iceland? Tady jsou důvody, proč z Česka zmizely
Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití
ČESKO
Uložit Uložené

Za poslední dekády opustila český trh řada známých značek, ve kterých mnozí z nás často nakupovali. Načerpej s námi trochu nostalgie a připomeň si některé z nich.

Populární řetězec s elektronikou Electro World tento týden oznámil, že v Česku končí. Jeho prodejny převezme konkurenční Datart. Ani zdaleka se však nejedná o jedinou značku, kterou již v českých obchoďácích nenajdeme. 

Delvita

Jedním z příkladů je belgický supermarket Delvita, který u nás působil mezi lety 1991 až 2008. První pobočka se otevřela v roce 1991 v Praze a společnost se tak stala jedním z prvních zahraničních řetězců, které na český trh po sametové revoluci vstoupily. 

Doporučeno
Electro World zmizí z Česka, prodejny nahradí jiná značka Electro World zmizí z Česka, prodejny nahradí jiná značka 23. dubna 2024 17:56

V průběhu svého působení měla Delvita v Česku až 98 prodejen, což z ní dělalo jeden z největších řetězců v zemi. Éra prodejen s ikonickým lvem v logu dospěla ke konci v roce 2006, kdy řetězec koupila německá skupina REWE. Během dvou let tak prodejny Delvity převzala Billa. 

Delvita
Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití

Spar

Dalším supermarketem, ve kterém již nenakoupíme, je nizozemský franšízový řetězec Spar. Pod touto značkou jsme mohli potkávat hned několik druhů obchodů. Jedním z nich byly malé venkovské prodejny, které se soustředily především do oblasti jižních a západních Čech. Dále se jednalo o menší supermarkety a hypermarkety s názvem Interspar. V roce 2014 české obchody Sparu koupila skupina Ahold, provozovatel supermarketů Albert. 

Prodejna Insterspar v Brně-Zábrdovicích v roce 2007.
Prodejna Insterspar v Brně-Zábrdovicích v roce 2007. Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse