Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
2. září 2022 v 14:28
Čas čtení 1:03

Pro šlehačku jedině s občankou. V New Yorku je prodej šlehačkových bombiček mladistvým nelegální

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pro šlehačku jedině s občankou. V New Yorku je prodej šlehačkových bombiček mladistvým nelegální
Zdroj: Unsplash/Andrew Lancaster/volně k užití

Údajně je to proto, aby mladiství nevdechovali oxid dusný.

Podle amerického státu New York si lidé mladší 21 let nyní nemohou koupit náplň, takzvanou „bombičku“, na výrobu šlehačky, píše Insider. Jedná se o malé ocelové kartuše s oxidem dusným používané v dávkovačích šlehačky. Zákon má zabránit tomu, aby teenageři používali bombičku k inhalaci právě tohoto plynu. 

Malé plynové kanystry totiž poskytují snadný a do značné míry legální způsob, jak se zdrogovat. Ředitelka amerického Národního institutu pro zneužívání drog při Národním ústavu zdraví Nora Volkow pro The New York Times uvedla, že inhalanty jsou mimořádně toxické. Mohou napodobovat účinek intoxikace alkoholem a velmi snadno vyvolávají závislost, což má negativní vliv na vývoj mozku a kognitivních schopností a vede k poškození periferního nervového systému. Inhalace podle ní může být také smrtelná. 

slehacka
Zdroj: Amazon/BestWhip

Podle místních médií nicméně zákon vyvolal nepochopení a někteří obchodníci si nebyli jistí, zda mohou prodávat také šlehačku ve spreji. Uživatelka Michelle Elizabeth na TikToku popsala, že poslala svého syna pro potraviny, kde mu byla šlehačka odepřena. „Mami, teoreticky bych mohl být odveden do armády, ale nemůžu si koupit šlehačku,“ cituje svého syna.

16. července 2024 v 13:00 Čas čtení 5:40 „Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu „Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu

Zákonodárce, který návrh zákona předložil, proto později upřesnil, že právní předpis je zaměřen pouze na šlehačkové bombičky. Na nákup obyčejné šlehačky tak Newyorčané občanku nepotřebují. „Došlo k nesprávnému výkladu jazyka a zákona. Cílem mého návrhu zákona není zabránit osobám mladším 21 let v nákupu šlehačky,“ napsal senátor státu New York Joseph Addabbo na Twitteru.

Addabbo dodal, že zákon vznikl na základě stížností voličů na prázdné bombičky od šlehačky, které znečišťovaly jeho obvod v Queensu. Tomu, kdo zákon poruší, hrozí pokuta 250 dolarů za první prohřešek a 500 dolarů za každý další.

Domů
Sdílet
Diskuse