Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
5. září 2022 18:48
Čas čtení 0:49

Ruský novinář Safronov půjde do vězení na 22 let. Soud ho viní ze špionáže pro Česko

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ruský novinář Safronov půjde do vězení na 22 let. Soud ho viní ze špionáže pro Česko
Zdroj: TASR/AP

Ruská tajná služba zatkla novináře Safronova v roce 2020. Nyní jej soud poslal na 22 let do vězení se zvýšenou ostrahou.

Novinář Ivan Safronov půjde do vězení na dvacet dva let. Soud ho potrestal za spolupráci s českou rozvědkou a shledal jej vinným z vlastizrady. Na Twitteru o tom informoval editor časopisu Meduza Kevin Rothrock. Safronov půjde do věznice se zvýšenou ostrahou. Jedná se o nejpřísnější trest za vlastizradu za několik let.

Ruský novinář byl shledán vinným za vlastizradu kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Sám ale vinu odmítá. Podle vlastních slov se věnoval jen kvalitní žurnalistické práci. Ke státnímu tajemství prý neměl přístup. Obhajoba do poslední chvíle trvala na zproštění viny.

Safronov si nyní trest odpyká v trestanecké kolonii. Kromě toho bude muset zaplatit pokutu ve výši v přepočtu přibližně 200 tisíc korun. O předčasné propuštění si může dopisovatel plátků Kommersant a Vedomosti požádat po čtrnácti letech. Informovala o tom Nexta s odvoláním na ruskou státní agenturu TASS.

Ruského novináře zatkla tajná služba FSB v roce 2020. Tvrdí, že novinář spolupracoval s českou rozvědkou a obvinila jej z vlastizrady. Rozvědce měl podle obvinění předávat informace o dodávkách zbraní do států bývalého Sovětského svazu a ohrozit tak bezpečnost Ruska. 

Domů
Sdílet
Diskuse