Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
9. září 2022 15:30
Čas čtení 4:48

Královna Alžběta II. se do prince Philipa zamilovala už jako 13letá. Toto je příběh jejich lásky, která vydržela více než 70 let

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Královna Alžběta II. se do prince Philipa zamilovala už jako 13letá. Toto je příběh jejich lásky, která vydržela více než 70 let
Zdroj: Getty Images

Příběh lásky královského páru, který začal ve 30. letech minulého století a v manželství nakonec trval až do momentu, dokud je smrt nerozdělila.

„Je někdo, kdo nesnadno přijímá komplimenty, ale po celá tato léta byl mou silou a oporou. Já, celá jeho rodina, tato země a také řada jiných zemí mu dlužíme více, než by kdy uznal, nebo i více, než bychom si kdy uvědomovali,“ vyznala královna Alžběta II. Philipovi lásku v roce 1997 u příležitosti 50. výročí královské svatby.

Toto je krátký pohled na to, jak se zrodil vztah, který navzdory druhé světové válce, dekolonizaci a rychle se měnícímu světu odolal zkoušce času a vydržel více než 70 dlouhých let až do smrti.

Princ Philip, Kráľovná Alžbeta II.
Zdroj: Getty Images

Padl jí do oka hned, když se poprvé potkali

Manželství panovníků se historicky často domlouvala, aniž by v těchto rozhodnutích měli samotní nastávající manželé jakékoli slovo. Je třeba spojovat významné rody či upevnit pozici královské rodiny, poslouchali často princové a princezny, když chtěli rebelovat proti partnerovi, kterého jim rodina vybrala. Vztah Alžběty II. a prince Philipa byl přesným opakem.

Dvojice se poprvé setkala v roce 1939, kdy se tehdy teprve 13letá princezna Alžběta vydala do vzdělávací instituce Britannia Royal Naval College. Ve škole se za námořníka vyučil i Philip Mountbatten, který se narodil v roce 1921 na řeckém ostrově Korfu a do vínku dostal tituly dánského a řeckého prince.

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

Příjmení Mountbatten si přitom Philip přisvojil až před svatbou s budoucí královnou, upozorňuje ITV. Philipovo příjmení dříve znělo Battenberg, ale toto jméno společně se vzdálenými rodinnými propojeními na prominentní nacistické pohlaváry přimělo Philipa vyměnit ho za pozměněnou verzi Mountbatten akceptovatelnou ve Velké Británii.

kráľovná
Zdroj: Archívy Nového Zélandu

Zamilovaná 13letá princezna

Domů
Sdílet
Diskuse