Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Eduard Starkbauer
10. září 2022 8:17
Čas čtení 0:52

Charles III. bude dnes oficiálně prohlášen novým britským králem. Takto to bude vypadat

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Charles III. bude dnes oficiálně prohlášen novým britským králem. Takto to bude vypadat
Zdroj: Wikimedia Commons/Dan Marsh/volně k užití

V zemi pokračuje státní smutek.

Dva dny od smrti britské královny Alžběty II. bude prohlášen za nového panovníka její syn, jenž si jako své panovnické jméno zvolil Charles III. Podle BBC zdědil Charles III. královskou moc de facto automaticky v momentě smrti své matky. Formální ceremoniály však patří k tradicím monarchie. Stejně jako výběr královského jména. Třiasedmdesátiletý bývalý princ Charles měl na výběr ze svých čtyř křestních jmen: Charles, Philip, Arthur a George.

Charles, král
Zdroj: TASR

Formální ceremonie přebírání symbolického žezla se uskuteční v poledne v paláci svatého Jakuba v Londýně, informoval The Guardian. Předsedat jí bude ceremoniální sdružení známé jako Nástupní rada, složené z bývalých premiérů, státních úředníků či vysokých komisařů Commonwealthu.

Ceremoniálu se může teoreticky zúčastnit až 700 členů rady. V roce 1952 jich bylo přítomno jen 200 a stejný počet se očekává i dnes. Prezident Privy Council na zasedání oznámí úmrtí královny Alžběty II. a přednese několik modliteb. Deklaraci jmenování Charlese III. podepíše kromě premiérky i arcibiskup z Canterbury.

kráľovná
Zdroj: Royal Coronation Trust

Charles III. se stane králem přednesením slavnostní deklarace z balkonu paláce. Po jejím dokončení se po včerejšku teprve podruhé od roku 1952 ozve hymna v podobě God Save the King. K samotnému aktu korunovace však nemusí dojít zítra. Před 70 lety čekala na korunovaci Alžběta II. až 14 měsíců.

Dnes bude zasedat i Dolní sněmovna britského parlamentu, jejímž hlavním bodem programu bude složení slibu věrnosti novému králi.

Domů
Sdílet
Diskuse