Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2022 14:30
Čas čtení 3:24
Eduard Starkbauer

Satan si neskúsení hubári mýlia s modrákom, ale aj so smrekovým hríbom či s dubákmi. Ako predísť zámene a vyhnúť sa otrave?

Satan si neskúsení hubári mýlia s modrákom, ale aj so smrekovým hríbom či s dubákmi. Ako predísť zámene a vyhnúť sa otrave?
Zdroj: Flickr/Guc92
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V lese, podobne ako na križovatke, znamená červená Stop!

Sychravý začiatok septembra predstavuje skvelú príležitosť pre ostrieľaných hubárov nazbierať jedlé hríby. Príjemná teplota, dostatočne výdatné zrážky a stále celkom dlhé dni však lákajú do lesov aj menej skúsených lovcov húb, ktorí len budujú svoje poznatky. Naučiť sa rozpoznávať všetky huby našich lesov pritom nie je zďaleka jednoduché.

Medzi tradičné postrachy hubárov patrí jedovatý hríb satan. V košíkoch neskúsených hubárov končieva po tom, ako si ho v dobrej vôli zamenia s modrákom, dubákom či nebodaj hríbom smrekovým. Aj keď je satan jedovatý, určite nepatrí medzi najnebezpečnejšie hríby. 

satan
Zdroj: Flickr/Elahe Dastgheib

Satan, po muchotrávkach asi najznámejší z asi 200 jedovatých húb Slovenska, rastie na našom území od júla do septembra. Obľubuje prostredie presvetlených listnatých lesov a rastie najmä v bukovom, dubovom a hrabovom poraste na vápencových podkladoch. Okrem Slovenska a strednej Európy ho nájdeme zväčša v južných krajinách kontinentu.

Pri bližšom preskúmaní satany rozpoznáme podľa svetlého šedobieleho klobúka, ktorý môže nadobúdať striebristé, prípadne špinavoolivové sfarbenie, a charakteristickej sieťkovanej štruktúry na nohách. Jeho dužina má belavú farbu, no pri stlačení či prerezaní rýchlo modrie.

Pošramotená povesť

Hríb satanský (Boletus satanas) napriek nevľúdnemu označeniu nepatrí k najobávanejším zabijakom a nemali by sme ho porovnávať s omnoho jedovatejšou muchotrávkou zelenou (Amanita phalloides). Na rozdiel od nej je satan navyše jedovatý len v surovom stave.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121315 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako rozoznáš hríb satan.
  • Ako sa prejavuje otrava.
  • Kedy si vyslúžil svoje meno.
  • Čo okrem otravy ti hrozí pri odtrhnutí satana.
Domů
Sdílet
Diskuse