Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Eduard Starkbauer
13. září 2022 20:47
Čas čtení 1:16

Dvaadvacetiletý soudní spor skončil. Thajsko musí dát do pořádku pláž Maya Bay známou z filmu s Leonardem DiCapriem

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Dvaadvacetiletý soudní spor skončil. Thajsko musí dát do pořádku pláž Maya Bay známou z filmu s Leonardem DiCapriem
Zdroj: Flickr/Albert Lozada, 20th Century Fox

Žaloba z roku 1999 byla namířena i proti produkční společnosti 20th Century Fox.

Thajský soud nařídil regeneraci fotogenické pláže Maya Bay, která se v roce 2000 proslavila jako kulisa kinohitu The Beach. Soudní spor, který začal během natáčení filmu s Leonardem DiCapriem, trval podle The Guardian dlouhých 22 let. V roce 1999 jej iniciovaly místní úřady z ostrova Ko Phi Phi Leh, které tvrdily, že natáčení přivedlo na pláž masy turistů, které poničily do té doby téměř panenskou přírodu.

Nejvyšší soud Thajska nařídil práce, které mají místu navrátit přírodní ráz a přispět k ochraně životního prostředí v lokalitě. Z poškození přirozeného vzhledu zálivu byli v soudním sporu obviněni i samotní tvůrci filmu, kteří na Maya Bay vysadili desítky kokosovníků a vytrhali jiné druhy vegetace. Americké produkční studio 20th Century Fox dlouhodobě argumentovalo tím, že pláž nechalo ve stavu, v jakém ji našlo, a navíc odstranilo tuny odpadu.

11. března 2024 15:42 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti

Občanskoprávní žaloba z roku 1999 byla kromě studia 20th Century Fox namířena i proti thajským vládním agenturám. Místní úřady v ní žádaly jako náhradu za škody na životním prostředí 100 milionů bahtů (v přepočtu asi 2 736 296 eur). Podle rozhodnutí musí jen firma 20th Century Fox zaplatit 10 milionů bahtů (přibližně 273 629 eur).

Rozhodnutí nejvyššího soudu v Bangkoku potvrdilo předchozí rozhodnutí civilního soudu, že za revitalizaci zálivu Maya Bay bude zodpovědné královské lesní oddělení. To musí nyní vytvořit speciální výbor, který do 30 dnů vypracuje revitalizační plán.

Pláž z kultovního filmu Dannyho Boyla, ve kterém si kromě DiCapria zahrála i Tilda Swinton či Guillaume Canet, byla zavřena v říjnu 2018 kvůli obavám z neudržitelného masového turismu. Lokaci tehdy navštěvovalo 6 000 návštěvníků denně. Maya Bay se pro turisty opět otevřela začátkem roku 2022. Jejich počet je ale již nově omezen.

Domů
Sdílet
Diskuse