Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
14. září 2022 20:13
Čas čtení 0:47

Polsko požádá Rusko, aby vrátilo obrazy uloupené během druhé světové války

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Polsko požádá Rusko, aby vrátilo obrazy uloupené během druhé světové války
Zdroj: Wikimedia Commons/Alexei Troshin

Polsko oficiálně požádá Rusko o vrácení sedmi obrazů, které uloupila sovětská Rudá armáda během druhé světové války. Obrazy v současnosti vystavují v moskevském Puškinově muzeu. Ve středu to oznámil polský ministr kultury, informuje o tom TASR.

Ministr Piotr Gliński řekl, že přibližně 20 předchozích žádostí, aby Moskva vrátila předměty ukradené během druhé světové války, zůstalo zcela bez reakce. Jde například o archiv nacistického vyhlazovacího tábora Auschwitz, malby starých mistrů jako Dürera, Holbeina či Cranacha nebo rukopisy polských spisovatelů.

14. září 2022 16:29 Čas čtení 0:38 Gruzie plánuje vypsat referendum o vyhlášení války Rusku Gruzie plánuje vypsat referendum o vyhlášení války Rusku

„(Ruská) vláda do dnešního dne neposoudila žádnou ze žádostí,“ řekl na tiskové konferenci Gliński. Rusko podle jeho slov patří k malému počtu zemí, které Polsku v této věci ani neodpověděly. Polsko má historicky napjaté vztahy s Ruskem, které se ještě více zhoršily po invazi na Ukrajinu. Varšava je významným spojencem Kyjeva a prosazuje co nejpřísnější sankce vůči Moskvě.


V nejnovější žádosti jde o sedm maleb italských umělců, které vystavují ve Státním muzeu výtvarných umění Alexandra Sergejeviče Puškina v Moskvě. Mezi obrazy ze 14. až 18. století patří Dva světci Spinella Aretina a Klanění se dítěti Lorenza di Crediho.

 
Ukázky děl Spinella Aretina.


Ministr Gliński nedokázal odhadnout, kolik polských uměleckých děl zničili nebo uloupili nacisté či sovětští vojáci. Podle odhadů však polská muzea přišla přibližně o 50 procent svých sbírek. „Stopy statisíců předmětů vedou do Ruské federace a do bývalých sovětských republik,“ informoval Gliński. Dodal, že Polsko „nikdy nepřestane pátrat po kulturních artefaktech, které byly uloupeny během války“.

Domů
Sdílet
Diskuse