Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
14. září 2022 16:29
Čas čtení 0:38

Gruzie plánuje vypsat referendum o vyhlášení války Rusku

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Gruzie plánuje vypsat referendum o vyhlášení války Rusku
Zdroj: Unsplash/Zura Narimanishvili/volně k použití

Referendum přislíbil předseda vládní strany Gruzínský sen Irakli Kobachidze.

„Ať lidé rozhodnou o tom, zda chtějí v Gruzii otevřít druhou frontu proti Rusku. Úřady budou jednat v souladu s přáním lidu,“ prohlásil předseda strany Gruzínský sen Irakli Kobachidze. Od občanů by prý hlasováním rád získal odpověď na to, zda „souhlasí s prohlášeními ukrajinských politiků o nutnosti zapojit Gruzii do války, nebo jestli souhlasí s postojem úřadů své země“. Informovali o tom ruský deník Kommersant a EuroWeekly News.

13. září 2022 16:26 Čas čtení 1:17 Arménie ztratila při nočním boji s Ázerbájdžánem 49 vojáků Arménie ztratila při nočním boji s Ázerbájdžánem 49 vojáků

Kobachidze svým prohlášením reagoval na slova poslance Nejvyšší rady Ukrajiny Fedora Venislavského, který jen den předtím doporučil, aby „Gruzie podnikla konkrétní kroky k osvobození Abcházie a Jižní Osetie“. Obdobně hovořil také tajemník Rady bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov. „Všichni přímo řekli, že otevření druhé fronty v Gruzii je velmi žádoucí,“ uvedl. 

Gruzie má s válkou s Ruskem velmi čerstvou zkušenost. V roce 2008 se jihoosetské jednotky snažily o odtržení gruzínské autonomní republiky Jižní Osetie. Konflikt vyústil v ruskou invazi, kdy Rusové vtrhli do Jižní Osetie a okupují ji de facto dodnes.

9. září 2022 6:00 Čas čtení 13:35 Kvůli válce opustily své domovy, v Česku odehrají antickou tragédii o trojských hrdinkách. Jak samy umělkyně čelí válečné realitě? Kvůli válce opustily své domovy, v Česku odehrají antickou tragédii o trojských hrdinkách. Jak samy umělkyně čelí válečné realitě?
Domů
Sdílet
Diskuse