Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
16. září 2022 10:27
Čas čtení 1:01

Začíná akce Pěšky do školy. Má zlepšit zdraví dětí a omezit dovážení auty

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Začíná akce Pěšky do školy. Má zlepšit zdraví dětí a omezit dovážení auty
Zdroj: Dmitriy Shironosov/Panthermedia/Profimedia

V pátek začíná šestý ročník akce Pěšky do školy, která se koná jako součást Evropského týdne mobility. Děti by měly během tradiční podzimní výzvy alespoň týden chodit do školy pěšky, případně přijet na kole či koloběžce.

Zapojit se mohou školy, jednotlivé třídy, týmy sousedů či spřátelených rodičů s dětmi. Letos se do akce přihlásilo kolem 300 škol a týmů ze 157 měst. Počet přihlášených dětí a tříd je proti předchozímu ročníku trojnásobný, činí asi 70 tisíc žáků. Čím méně aut podle organizátorů přijede až před školu, tím bezpečněji a příjemněji tam bude. Krátký pohyb na čerstvém vzduchu před vyučováním navíc prospěje fyzickému i duševnímu zdraví dětí, uvádí ČTK.

„Nedostatek pohybu, obezita i roztěkaná pozornost jsou stále častějším problémem dětí všech věkových skupin a právě chůze může být pro problémy dnešních dětí lékem,“ uvedli pořadatelé výzvy na webu.

Zapojené děti mohou soutěžit o ceny. Jedná se například o stojany na koloběžky, sportovní vybavení či knížky. Podle organizátorů nezáleží na tom, kolik ujdeš kilometrů, ale zda chodíš pravidelně. Protáhneš se, nastartuješ mozek a ještě si třeba stihneš i popovídat. Kromě pěší chůze se „počítá“ i jízda na koloběžce nebo na kole. „Pokud bydlíte dál, než můžete dojít pěšky, chyťte si autobus a zbytek cesty dojděte. A jestli musíte jet autem (protože někdy to opravdu jinak nejde), tak zaparkujte dál od školy a procházka je vaše,“ popisují zástupci iniciativy.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Světová zdravotnická organizace pro děti ve školním věku doporučuje minimálně hodinu pohybu denně, to však v České republice splňuje podle odhadů jen pětina dětí. Každé čtvrté dítě ve školním věku trpí nadváhou, každé sedmé dokonce obezitou. „Počet dětí, které každodenně cestují autem, rok od roku stoupá. Zatímco dnešní třicátníci jezdívali do školy autem jen výjimečně, dnes se dopravuje do školy autem průměrně čtvrtina dětí,“ uvedli autoři kampaně.

Zpět
Sdílet
Diskuse