Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. září 2022 12:30
Čas čtení 6:47
Ema Stanovská

Závratě, bolesti hlavy a nevolnost během tréninku i po něm. Jak vznikají a jak jim předcházet?

ZDRAVÍ POSILOVÁNÍ A CVIČENÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Za závratěmi a bolestmi hlavy během tréninku nemusí být jen dehydratace. S fyzioterapeutem a výživovou odbornicí jsme zjišťovali, jak předcházet nejčastějším zdravotním obtížím při cvičení.

Tělo se může během tréninku někdy stát naším největším nepřítelem. Nyní není řeč o pravěké touze ležet u ohně (nebo Netflixu) a šetřit energii. I když tě fyzická aktivita baví a tvé tělo je doslova „nadopováno“ adrenalinem, občas trénink sabotuje i obyčejná křeč nebo točení hlavy mezi sériemi.

Ne vždy je za podobnými problémy nedostatek hořčíku či slabý pitný režim. Svou roli hrají například i ztuhlé svaly, kolísání tlaku nebo nedostatek vápníku.

V tomto článku ti proto spolu s odborníky vysvětlíme, proč tyto problémy vznikají, jak jim můžeme předcházet a jaké nejčastější chyby při cvičení děláme. Na naše otázky odpovídali fyzioterapeut Oliver Poor, který působí jako Education CEO ve společnosti Librum, a výživová odbornice a trenérka Erika Zajacová.

fitko
Zdroj: Unsplash.com

V Refresheru píšeme články o zdraví a zdravém životním stylu, které vycházejí z rozhovorů s odborníky, lékaři a vědci. Všechny tyto články najdeš pod tématem Zdraví, které nezapomeň sledovat. Pokud nás chceš podpořit, staň se členem Refresher+ klubu (již od 9 korun) a získáš přístup ke všem článkům.

Za závratěmi může být páteř

Pokud se ti často točí hlava, fitko se pro tebe může stát nebezpečným místem – zvláště pokud manipuluješ s těžšími váhami. Fyzioterapeut Oliver Poor pro Refresher říká, že točení hlavy během cvičení zažívá mnoho lidí, zvláště ti se sedavým zaměstnáním, kteří se pouštějí do cvičení po dlouhé době a mohou mít nějaké skryté zdravotní problémy.

Doporučeno
Festival, na kterém uděláš něco pro zdraví? Na programu pražského Les Mills Day jsou workouty, DJ i Brain We Are Festival, na kterém uděláš něco pro zdraví? Na programu pražského Les Mills Day jsou workouty, DJ i Brain We Are 9. dubna 2024 16:00

Za nepříjemnými závratěmi může být několik příčin. Fyzioterapeut říká, že k nim může docházet tehdy, když ztuhlý sval krční páteře zatlačí na cévu, čímž se sníží prokrvení v této oblasti. Právě v krční páteři je takových malých cév požehnaně.

„Když se lidé se ztuhlou krční páteří pustí do cvičení, zvláště pokud mají nedokonalou techniku, tyto svaly zatíží ještě více. Ty mohou následně zatlačit na nějaký nerv či cévu a to způsobí, že se jim začne motat hlava, mohou mít různé závratě, pocit na omdlení, tiky v rukou, nohou nebo bolest vystřelující do nohou,“ vysvětluje Oliver Poor.

Podle fyzioterapeuta to může (kromě zmíněných zdravotních problémů) zhoršovat nesprávné držení a špatná technika při cvičení. Svaly krční páteře nám tuhnou i při práci na počítači či dlouhém koukání do mobilu. Nejjednodušším řešením je důkladná rozcvička a uvolnění všech ztuhlých míst, ideálně pomocí masážních válců.

Pít je třeba již před tréninkem

Další příčinou závratí může být dehydratace. Spousta lidí dělá chybu, že pije až během tréninku – důležité je přitom doplňovat tekutiny během celého dne. „Stává se, že člověk přijde do fitka s tím, že se celý den honil, aby stihl trénink, a už přichází s nějakým deficitem. Chybí mu 1 až 1,5 litru tekutin, což prostě nedožene, neboť během cvičení je zpomaleno vstřebávání vody,“ říká fyzioterapeut.

Doporučeno
Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? 4. dubna 2024 9:00

Aby ses ujistil, že do fitka přijdeš dostatečně hydratovaný, hodinu či dvě před tréninkem začni popíjet (vodu) – například každou půlhodinu si dej 3 deci. Při těžkém tréninku bys měl přijmout 2 deci vody každých 15 minut. To je však horní hranice – během středně intenzivního tréninku (fitko, kruhový trénink) si vystačíš i s menším množstvím vody. 

tréning, beh
Zdroj: Unsplash.com

Odbornice na výživu Erika Zajacová doplňuje, že u dospělých stačí, když se budou řídit pocitem žízně. „Je prokázáno, že takové doplňování tekutin během tréninku stačí – a to i v letních vedrech nebo při intenzivním pocení.“ O (ne)dostatečné hydrataci hodně vypoví i barva moči, která by měla být světle žlutá.

„Při pocení je vhodné doplnit spolu s tekutinami po tréninku i chybějící elektrolyty, které se pak vylučují – zejména sodík. V praxi to znamená dát si kromě vody i nějaké slané jídlo,“ doplňuje odbornice.

Kolísání tlaku je normální

Pokud tě závratě a točení hlavy trápí zejména mezi sériemi, může za tím být pokles či kolísání krevního tlaku. V takových případech je vhodné vyvarovat se rychlým změnám polohy, například rychlému střídání cviků vestoje a vleže.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121760 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co může signalizovat, když se ti během tréninku třesou končetiny nebo zažíváš celkovou slabost.
  • Jak bys měl jíst před tréninkem a po něm, aby tě netrápila nevolnost.
  • Jak se ve tvém těle mění krevní tlak během cvičení a zda jej lze ovlivnit.
  • Proč při křečích nestačí doplňovat pouze hořčík a na doplnění které látky by ses měl zaměřit více.
  • Proč ti někdy může po tréninku „pulzovat“ hlava a jak tomu předcházet.
Domů
Sdílet
Diskuse