Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
20. září 2022 17:11
Čas čtení 1:09

Vláda bude moci stanovit maximální ceny elektřiny a plynu. Kde na to vezme a kolik lidé ušetří?

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vláda bude moci stanovit maximální ceny elektřiny a plynu. Kde na to vezme a kolik lidé ušetří?
Zdroj: Unsplash/KWON JUNHO/na voľné použitie

Novelu energetického zákona přijal Senát, nyní ji k podpisu dostane prezident Miloš Zeman.

Vláda bude moci stanovit maximální ceny elektřiny a plynu. Novelu energetického zákona přijal v úterý Senát, nyní ji dostane k podpisu prezident. Maloodběratelé, tedy domácnosti a také živnostníci, zaplatí za silovou elektřinu maximálně šest korun včetně daně z přidané hodnoty (DPH) za jednu kilowatthodinu (kWh), plyn bude stát maximálně tři koruny za kWh.

Kolik lidé ušetří?

Podle kabinetu Petra Fialy bylo nutné přistoupit ke stanovení maximálních cen z důvodu aktuálního růstu cen energií. Kdyby například v případě elektřiny nedošlo k zastropování na částce šest korun za jednu kilowatthodinu (kWh), mohla by se tato částka příští rok vyšplhat na dvanáct korun/kWh.

Zastropování cen silové elektřiny ušetří podle Fialy odběratelům až 9 285 Kč měsíčně v případě, že používají elektřinu k topení a ohřevu vody. „Toto opatření znamená, že nikdo nebude platit za elektřinu násobky toho, co platil dosud,“uvedl. Zastropování se týká také plynu, jeho cenové maximum je nastaveno adekvátně k výkonu elektřiny.

Modelový příklad vlivu zavedení cenového stropu na referenční odběratele elektřiny

 Běžná spotřeba 1,9 MWh/rokS ohřevem vody 4,37 MWh/rokOhřev vody a topení 10,46 MWh/rok
Platba celkem s DPH 202213 677 korun/rok27 881 korun/rok53 869 korun/rok
Platba celkem s DPH 2023 se stropem18 100 korun/rok35 903 korun/rok73 508 korun/rok
Platba celkem s DPH 2023 bez stropu38 385 korun/rok82 479 korun/rok185 022 korun/rok
Úspora díky zastropování20 284 korun/rok46 576 korun/rok111 424 korun/rok

Pokles záloh pocítí zákazníci už v průběhu listopadu. „Zároveň za stejnou cenu budou energie nakupovat poskytovatelé veřejné služby, jako jsou samosprávy, nemocnice či školy, a to prostřednictvím státem určeného dodavatele,“ doplnil Fiala. Finanční prostředky chce vláda čerpat například ze zvýšených dividend státních podniků (podíl na zisku akciové společnosti), válečné daně nebo přebytků výnosů z prodeje emisních povolenek.

Domů
Sdílet
Diskuse