Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
21. září 2022 15:19
Čas čtení 0:54

V Česku zemřel první pacient s opičími neštovicemi. Aktuálně je v zemi 66 případů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Česku zemřel první pacient s opičími neštovicemi. Aktuálně je v zemi 66 případů
Zdroj: TASR/ynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC via AP

Opičí neštovice mají v Česku první oběť.

V Česku zemřel první pacient s opičími neštovicemi, vyplývá z dat, která země hlásí do Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Upozornil na to server iDNES.cz. Podle údajů ECDC bylo v ČR do 20. září nahlášeno 66 případů opičích neštovic.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob na dotaz ČTK informaci potvrdil. „Pacient zemřel na pneumonii, tedy zánět plic, a měl další choroby včetně HIV,“ uvedl. Česká televize s odkazem na Fakultní nemocnici Bulovka později na Twitteru uvedla, že příčinou úmrtí pacienta nakaženého opičími neštovicemi nebyla tato infekce. Zemřel před několika týdny.

Opičí neštovice se v ČR šíří od konce května, většina případů dosud byla v Praze. Minulý týden se potvrdila i první nákaza dítěte v mateřské škole. Podle hygieniků souvisí zřejmě s dovolenou ve Španělsku.

23. července 2022 17:45 Čas čtení 0:52 WHO označila šíření opičích neštovic za stav globální zdravotní nouze WHO označila šíření opičích neštovic za stav globální zdravotní nouze

Nejvíce případů je ve Španělsku

Podle ministerstva zdravotnictví bylo dosud 52 případů v Praze a 14 v dalších sedmi krajích. Pět nemocných bylo ve Středočeském kraji, tři v Jihomoravském a dva v Ústeckém kraji. Po jednom případu pak úřady evidují v Karlovarském, Královéhradeckém, Olomouckém a Zlínském kraji. Většina nakažených byli muži ve věku 15 až 49 let.

Nejvíce případů hlásí podle ECDC Španělsko (7083), Francie (3897), Německo (3570), Nizozemsko (1221) a Portugalsko (845). Od začátku epidemie opičích neštovic bylo hlášeno téměř 20 tisíc potvrzených případů nákazy z 29 zemí EU/EHP, celkem 47 případů bylo hlášeno ze tří zemí západního Balkánu a Turecka. 

Domů
Sdílet
Diskuse