Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
24. září 2022 15:00
Čas čtení 1:06

Účast v „referendech“ na Ukrajině byla v pátek asi 20 procent, tvrdí ruská média

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Účast v „referendech“ na Ukrajině byla v pátek asi 20 procent, tvrdí ruská média
Zdroj: Unsplash/Arnaud Jaegers/volně k užití

Referenda o připojení k Rusku začala v pátek ve čtyřech regionech na východě Ukrajiny, které okupují ruské síly.

Účast v referendech o připojení k Rusku v ukrajinských oblastech okupovaných ruskými silami dosáhla v pátek podle ruských médií kolem 20 procent. Informuje o tom TASR.


Referenda o připojení k Rusku začala v pátek ve čtyřech regionech na východě Ukrajiny, které okupují ruské síly –⁠ v samozvaných republikách Doněcké a Luhanské a v okupovaných částech Chersonské oblasti na jihu a Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny.

24. září 2022 13:12 Čas čtení 1:55 Ruská státní televize varovala Západ. „Pokud se nás pokusíte zničit, budete zničeni s námi,“ zaznělo Ruská státní televize varovala Západ. „Pokud se nás pokusíte zničit, budete zničeni s námi,“ zaznělo

Hlasování bude probíhat pět dní až do úterý 27. září. V Doněcké oblasti dosáhla účast v referendech 23,6 procenta. Přes 20,5 procenta voličů hlasovalo v pátek v Záporožské oblasti a v Chersonské oblasti dosáhla účast asi 15 procent, uvádí agentura Interfax s odvoláním na tamní volební úřady.


„Podle našeho názoru je to na první den hlasování dost,“ uvedla vedoucí Ruskem dosazené volební komise v Chersonské oblasti Marina Zacharova. Hlasovací místnost byla přitom zřízena i v Moskvě, kde se mohou referenda zúčastnit obyvatelé zmíněných čtyř ukrajinských regionů, kteří v současnosti žijí v Rusku.

23. září 2022 19:02 Čas čtení 1:09 Finsko výrazně omezí vstup ruských občanů na své území. Jejich nápor prý vážně poškozuje mezinárodní postavení země Finsko výrazně omezí vstup ruských občanů na své území. Jejich nápor prý vážně poškozuje mezinárodní postavení země

Ruská média informovala, že na Ukrajině se bude hlasovat ve volebních místnostech jen 27. září. Do té doby se má z bezpečnostních důvodů hlasovat na úrovni menších společenství nebo přímo v domovech, kam budou chodit zřízenci s volebními urnami.


Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že obyvatelé města Starobilsk mají zákaz opustit město a byli nuceni vyjít ze svých domů, aby hlasovali. Ve městě Bilovodsk zase ředitel jedné z místních firem nařídil zaměstnancům, aby se referenda zúčastnili, jinak dostanou výpověď. Tvrzení však nejsou nezávisle ověřena.


Ukrajina, západní lídři a Organizace spojených národů odsuzují probíhající referenda a označují je za nelegitimní předzvěst nelegální anexe. Na referendech nejsou totiž přítomni žádní nezávislí pozorovatelé a většina předválečné populace dané oblasti kvůli probíhajícím bojům již opustila.

Domů
Sdílet
Diskuse