Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Martin Adam Pavlík TASR
23. září 2022 19:02
Čas čtení 1:09

Finsko výrazně omezí vstup ruských občanů na své území. Jejich nápor prý vážně poškozuje mezinárodní postavení země

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Finsko výrazně omezí vstup ruských občanů na své území. Jejich nápor prý vážně poškozuje mezinárodní postavení země
Zdroj: TASR/AP/Lauri Heino/Lehtikuva

Území Ruska se snaží opustit především muži, kterým hrozí povolání do armády.

Po vyhlášení částečné mobilizace v Rusku se vykoupily letenky pryč ze země, začaly se tvořit kolony aut na gruzínsko-ruské hranici a zdvojnásobil se i počet Rusů, kteří překročili hranice do Finska.

Podle agentury AFP však Finsko výrazně omezí vstup ruských občanů na své území. Rozhodnutí o výrazném omezení počtu ruských občanů vstupujících na území Finska přijal výbor ministrů pro zahraniční a bezpečnostní politiku. Informuje o tom TASR.

21. září 2022 13:00 Čas čtení 1:13 Rusové hledají cesty, jak se vyhnout válce. Letenky ze země jsou vyprodané, na internetu trenduje návod na zlomení ruky Rusové hledají cesty, jak se vyhnout válce. Letenky ze země jsou vyprodané, na internetu trenduje návod na zlomení ruky

Doporučil, aby se omezilo vydávání nových víz pro ruské občany. Současný nápor Rusů totiž podle pátečního prohlášení finské vlády vážně poškozuje mezinárodní postavení Finska. Bližší podrobnosti o chystaných restrikcích vláda nesdělila.

Finsko
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Zvýšený nápor na finsko-ruských hranicích přetrvává od středečního projevu šéfa Kremlu Vladimira Putina, ve kterém po sérii porážek ruské armády na Ukrajině nařídil částečnou mobilizaci. Území Ruska se snaží opustit především muži, kterým hrozí povolání do armády.

Jen ve čtvrtek pozemní hranice Finska překročilo 6 470 ruských občanů. Oproti začátku tohoto týdne to představuje přes stoprocentní nárůst. Finsko už od září snížilo počet udělovaných víz pro ruské občany na desetinu z běžného množství. Ještě před vyhlášením částečné mobilizace v Rusku zvažovalo, že vzhledem k pokračující invazi na Ukrajině zakáže vstup do země většině Rusů.

Rusko Fínsko
Zdroj: TASR/AP/Sasu Makinen/Lehtikuva

Finské pozemní hraniční přechody jsou přitom pro Rusy posledními vstupními body do Evropy. Většina evropských zemí již v reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině uzavřela pro ruské občany hranice nebo vzdušný prostor.


Pobaltské státy Litva, Lotyšsko a Estonsko avizovaly, že nebudou poskytovat azyl ruským občanům, kteří z vlasti prchají po vyhlášení částečné mobilizace. Rusové prchají před mobilizací i do jiných zemí sousedících s Ruskem včetně Kazachstánu, Arménie či Gruzie, kam se snaží dostat letecky nebo i auty.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Po vyhlášení mobilizace byly vyprodány lety z Moskvy do Istanbulu, Bělehradu a dalších zahraničních destinací a ceny letenek do nich raketově stouply.

Domů
Sdílet
Diskuse