Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
24. září 2022 22:00
Čas čtení 3:36

Reportáž z volebních štábů. Piráti vtipkují, ANO se schovává a SPOLU slaví

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Reportáž z volebních štábů. Piráti vtipkují, ANO se schovává a SPOLU slaví
Zdroj: Anna Koucká

Volební štáby po komunálních volbách zaplavila řada emocí. Zatímco koalice SPOLU už téměř jisté vítězství slaví, u Pirátů panuje optimismus a v hnutí ANO se politici příliš nebaví.

Sobotní odpoledne se neslo v duchu sčítání hlasů komunálních a senátních voleb. Ve volebních štábech se tak už od druhé hodiny odpoledne, kdy byly oficiálně uzavřeny volební místnosti, vznášelo mnoho predikcí k výsledkům, emocí i úvah nad poměrně nízkou volební účastí. Redakce Refresheru byla přítomna ve třech pražských volebních štábech s nejvyšším potenciálem, a to ve štábech ANO, Pirátů a SPOLU. 

Volební štáby po komunálních volbách 2022.Volební štáby po komunálních volbách 2022.Volební štáby po komunálních volbách 2022.Volební štáby po komunálních volbách 2022.
Zobrazit galerii
(8)

Hnutí ANO

Volební štáb ANO se otevřel už v jednu hodinu odpoledne. Hnutí Andreje Babiše vyslalo do boje o post primátora Patrika Nachera. V brzkých odpoledních hodinách nikdo z politiků na kandidátce nebyl ve volebním štábu přítomen a mezi novináři se pohybovala pouze výrazná tvář marketingového týmu hnutí ANO Marek Prchal. 


Štáb ANO na rozdíl od jiných politických stran nebyl v centru Prahy, ale v klinice Pavla Koláře na pražském Chodově, poblíž budovy Agrofertu. Prostředí kliniky dýchalo luxusním dojmem, avšak i kvůli nepřítomnosti politiků a velmi sterilnímu prostředí byla atmosféra poněkud chladná. 


Pro novináře bylo v salonku připraveno i skromné občerstvení. Nabídka však nebyla příliš rozsáhlá a kromě vody a kávy byly dostupné obložené housky se šunkou a sýrem a bublanina. 


Okolo čtvrté hodiny dorazil jako první politik do štábu Ondřej Prokop, který je hned za Nacherem druhý na kandidátce. Poté, co vystoupil z auta a poskytl krátké rozhovory novinářům, zašel do výtahu a zmizel. Ani třetí kandidátka na magistrát, Barbora Kořanová, která dorazila hned po Prokopovi, se mezi lidmi nezdržela a po několika zodpovězených dotazech odešla do vyšších pater budovy, kam neměli novináři přístup. 


Prokop však stihl nastínit, jak by v případě vítězství mohla vypadat případná spolupráce hnutí ANO s jinými stranami. „Proti nikomu se nevymezujeme, na tom jsme se s Patrikem Nacherem shodli už před volbami. Bude záležet na tom, kdo nám nabídne nejlepší podmínky,“ řekl Prokop novinářům.


Pokud by opravdu hnutí ANO získalo primátorské křeslo, jeho hlavní prioritou by podle Prokopa bylo především zastavit zdražování. „Chtěli bychom se zaměřit na obyvatele ohrožené chudobou a investovat i do pražských sídlišť,“ říká. Jeho kolegyně Kořanová pak doplnila, že by se zaměřili na věci, které Prahu současně trápí nejvíce, tedy parkování, dopravu a také očištění magistrátu od kauzy Dozimetr. 


Prokop však vyjádřil zklamání z volební účasti. „Mrzí mě, že byla tak nízká. Lidé jsou politikou už asi znechuceni, ale není se čemu divit, když i sám ministr zdravotnictví Válek doporučil lidem, co kašlou, aby nešli k volbám,“ postěžoval si Prokop novinářům. 

Piráti

U Pirátů byla oproti štábu ANO atmosféra mnohem uvolněnější a pozitivnější. Pirátská strana se rozhodla jako svůj štáb využít loď Bam Bu Dah kotvící poblíž Libeňského mostu. Přítomen zde byl jak lídr Pirátů Ivan Bartoš, tak i stále současný primátor Prahy Zdeněk Hřib, který se snaží svůj post v letošních volbách obhájit, či poslankyně Olga Richterová. Oba politici sršeli dobrou náladou a těšili se jak z poměrně pozitivních výsledků sčítání, tak i z dobrého počasí, díky kterému bylo odpoledne strávené na lodi s venkovní terasou na horní palubě příjemné. 

24. září 2022 19:00 Čas čtení 13:37 Volby 2022: Hnutí ANO bodovalo ve velkých městech, v Praze vyhrála koalice SPOLU Volby 2022: Hnutí ANO bodovalo ve velkých městech, v Praze vyhrála koalice SPOLU

Prostředí působilo i o to uvolněněji, že politici se na rozdíl od štábu ANO neskrývali, ale volně korzovali po lodi. Ivan Bartoš navíc ve štábu měl i svého potomka a vyprávěl novinářům, že si ještě před začátkem sčítání stihl s kolegou Ferjenčíkem a jeho dětmi užít příjemné slunečné dopoledne na hřišti. 


I ohledně politických výsledků byl však Bartoš optimistický. „V těchto komunálních volbách opět kandidujeme ve více obcích než ve volbách předchozích a máme možnost si rozšířit působnost. Jsem rád za to, jakou jsme předvedli kampaň, a každý výsledek za mě bude dobrý,“ řekl lídr Pirátů. 


Vyjádřil se také ohledně možné spolupráce s hnutím STAN, které právě na pražském magistrátu v poslední době vzbudilo velkou kontroverzi. „Myslím si, že lidé, které momentálně STAN na přední příčky dosazuje, jsou transparentní a důvěřoval bych jim v tom, že se nebudou zaplétat do nějakých nekalých praktik,“ okomentoval Bartoš. 


Ani zde občerstvení nebylo příliš bohaté. K dostání byla pouze překapávaná káva, sladké brownies a panna cotta. Ze slaných pokrmů byl k dostání pouze quiche s chřestem a později i grilované maso s chlebem a jogurtovým dipem.

SPOLU

Ačkoliv přesné výsledky voleb budou známy spíše až v brzkých nedělních hodinách, okolo sedmé večer už ve štábu koalice SPOLU v Truhlářské ulici panovalo nadšení. Přítomní politici již přijímali od návštěvníků štábu gratulace a bylo vidět, že i přesto, že ještě není zcela rozhodnuto, se chystá velká oslava vítězství. 


Ve štábu byli přítomni všichni tři lídři stran v koalici, tedy premiér Petr Fiala (ODS), šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. 


Vrásky politikům nedělala ani nízká volební účast. „Myslím si, že to ve finále nebylo tak hrozné. Když se podíváte do minulosti, kolik lidí kdy šlo volit v komunálních volbách, řekl bych, že je to průměr,“ řekl Marian Jurečka z KDU-ČSL. 


Tomu, že jsou ve SPOLU připraveni na oslavy, napovídalo i občerstvení. Na rozdíl od předchozích štábů, kde byla nabídka poněkud chudá, ve SPOLU bylo na výběr z několika druhů sladkého pečiva, pečeného masa, noků se špenátem a smetanovou omáčkou, houbového rizota a k dispozici byl i studený bufet s obloženými mísami plnými zeleniny, uzenin, sýrů a baget. Také pro hosty bylo navíc kromě kávy či dalších nealkoholických nápojů připraveno i pivo a víno. 


Ať už volby ale dopadnou jakkoliv, je jisté, že ve všech štábech bude rušno až do noci. Kvůli komplikovanému systému komunálních voleb totiž sčítání může trvat dlouhé hodiny, a i přesto, že obrysy výsledků už jsou známy od sobotního večera, na oficiální vítězství si budou muset ve štábech ještě počkat. 

Domů
Sdílet
Diskuse