Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. září 2022 9:11
Čas čtení 0:46

V ruské vesnici nezbyli žádní muži. Všichni musí do války

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V ruské vesnici nezbyli žádní muži. Všichni musí do války
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Mobilizace v Rusku probíhá velmi rychle. Podle některých obyvatel navíc proti pravidlům.

Obec Tjumeněvo v Kemerovské oblasti opustili všichni muži. Dohromady 59 z nich přišel podle serveru Novaja gazeta povolávací rozkaz. Podle povolaných mobilizace nesplňuje pravidla vydaná ruským ministerstvem obrany.

„Dnes obcházeli nádvoří a rozdávali obsílky. V pondělí musíme jít na náborový úřad,“ popsal serveru Novaja gazeta zdroj z vesnice Tjumeněvo. Podle něj je situace velmi podobná i v ostatních vesnicích. Mobilizace navíc podle všeho nesplňuje pravidla, kterými ji definuje ministerstvo obrany. Například šéf Burjatska Alexej Cydenov prohlásil, že vojenské odvodní úřady omylem povolaly sedmdesát otců s mnoha dětmi a občany, kteří dříve nesloužili.

Mobilizace se podle Putinových slov měla týkat přibližně 300 tisíc mužů. Zdroj serveru Meduza ale tvrdí, že jich je ve skutečnosti přibližně čtyřnásobek. To však mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov popřel. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Podobně jako v obci Tjumeněvo došlo k rychlé mobilizaci například v Kisljakovce, obci s přibližně 300 obyvateli. Mobilizace zasáhla během čtvrtka dvaadvacet mužů, všechny starší čtyřiceti let s vojenskou zkušeností. Jednoho z nich měli odvézt z pracoviště, jiný měl dostat povolávací rozkaz, podle kterého se měl se svými věcmi hlásit v pondělí na odvodním oddělení.

Domů
Sdílet
Diskuse