Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
28. září 2022 15:28
Čas čtení 1:26

ČT čelí stížnosti kvůli vysílání Četnických humoresek před volbami. Herec Töpfer totiž kandiduje do Senátu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
ČT čelí stížnosti kvůli vysílání Četnických humoresek před volbami. Herec Töpfer totiž kandiduje do Senátu
Zdroj: TASR

Na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání se obrátí pět Töpferových protikandidátů v obvodu Brno-město. Jeden z nich chystá i žalobu.

Na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se chce obrátit několik kandidátů do Senátu ve volebním obvodu Brno-město. Vadí jim, že vítěz prvního kola voleb, herec Tomáš Töpfer, ve své volební kampani využívá postavu z veřejnoprávního seriálu Četnické humoresky. Česká televize navíc tento seriál aktuálně vysílá.

Měří veřejnoprávní média dvojím metrem?

„V době od účinnosti těchto pravidel a končící ukončením hlasování nesmějí být do vysílání programů České televize zařazeny pořady, v nichž účinkují kandidáti na funkci senátora,“stojí v oficiálních pravidlech České televize, která ze zákona nesmí propagovat kandidáty. Četnické humoresky ale na obrazovce běží každou středu v hlavním vysílacím čase.

„Všichni měli dostat stejný prostor, což se nestalo. Seriál mohl mít na chvíli pauzu a vše by bylo v pořádku. Takto volič vidí četníka ve veřejnoprávní televizi a současně ve stejné uniformě na ulici na plakátu,“řekl deníku Právo jeden z nepostupujících kandidátů Pavel Trčala (Moravané a MZH). Právě on připravuje pro Český rozhlas Brno pravidelný cestovatelský pořad, který nyní nemůže být vysílán.

Na postavě Karla Arazíma, kterou Töpfer v seriálu ztvárnil, je z části postavena také jeho volební kampaň. Na plakátech se objevuje právě tato seriálová postava a jedno z volebních hesel zní: Četník se vrací na místo činu.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Pavel Trčala je jedním z Töpferových protikandidátů, který připravuje stížnost k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a žalobu na Českou televizi. Pro server Zprávy z Moravy také poukázal na fakt, že Tomáš Töpfer kandiduje v Brně, ačkoliv žije v Praze. Trčala to považuje za nekorektní. „Nejsme nepřátelé, ale soupeři. Jako sportovec jsem zastánce fair-play. Bylo by fér, kdyby pan Tomáš Töpfer kandidoval v Praze nebo v okolí, a hlavně bez pomoci České televize,“uvedl pro server.

Sám Töpfer pochybení odmítá. Podle manažera jeho kampaně Pavla Mikulenky vysílací plán ČT vznikl dávno před oznámením jeho kandidatury. „Akce Četník se vrací na místo činu byla koncipována jako beseda Tomáše Töpfera, kandidáta do Senátu s občany,“řekl pro deník Právo.

Herec, režisér a pedagog Tomáš Töpfer (KDU + ODS + TOP 09) zvítězil v prvním kole senátních voleb se ziskem 30,23 % hlasů, jeho protikandidátem pro druhé kolo bude Bořek Semrád (ANO). Töpfer už jednou senátorem byl, a to za ODS v letech 2006 až 2012.

Domů
Sdílet
Diskuse